- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Iz Kijeva „šalju pozdrave“ Lavrovu: Skinuli smo se s udice Minskih sporazuma

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaKrovovi Moskve
Krovovi Moskve - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
Pratite nas
Ukrajina više nije na udici Minskih sporazuma za rešavanje sukoba u Donbasu, izjavio je savetnik delegacije Kijeva u trilateralnoj kontakt-grupi i savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič. Ruski političari upozoravaju Kijev na probleme ukoliko odustane od Minskih sporazuma.

„Ta 'udica' u stvari više ne postoji. Ili, u svakom slučaju, Ukrajina i Zelenski su se skinuli s udice... Gospodine Lavrov, šaljem Vam pozdrav: skinuli smo se s udice Minskih sporazuma... To je naše ogromno dostignuće, proboj“, izjavio je Arestovič za televiziju „1+1“.

Odmah nakon ovoga reagovao je član Saveta federacije Rusije Sergej Cekov, koji je podsetio da je Arestovič dao izjavu tokom sastanka predsednika SAD i Ukrajine Džoa Bajdena i Vladimira Zelenskog, „a upravo ta činjenica mu je i omogućila da daje takve zvučne izjave“
„Savetovao bih Ukrajini da pogleda Avganistan i druge zemlje koje su na svom primeru pokazale da se mešanje Amerikanaca uvek završi stradanjem naroda“, upozorio je član Saveta federacije Rusije Sergej Cekov, istakavši da su Ukrajinci već patili zbog mešanja Amerike.
On je rekao da je Vašington provokator, koji samo raspiruje sukob, te da nije na Americi da odlučuje o sudbini Minskih sporazuma, uprkos tome što je preuzela ulogu svetskog policajca.
Kako je dodao Cekov, zbog sabotaže Kijeva na jugoistoku Ukrajine i dalje traje rat, a većina žrtava su civili.
„Sjedinjene Američke Države ne mogu biti sudije u tom pitanju, nemaju prava, U svakom slučaju Ukrajina je dužna da realizuje sporazume, a ako ne bude – veoma će zažaliti“, dodao je on.
Poslanik Državne dume Leonid Slucki podseća da su Minski sporazumi usmereni na očuvanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, uz poštovanje prava stanovnika Donbasa.
Kako kaže, iako učestvuje u pregovaračkom procesu, Arestovič ne shvata suštinu sporazuma.
„Sama Ukrajina je odavno pod kontrolom zapadnim zemalja, ostajući zemlja pod spoljnom kontrolom u projektu 'anti Rusija'“, zaključio je Slucki.
Situacija na jugu Donjecke Narodne Republike - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Situacija u Donbasu se opet pogoršava, pokrovitelji Kijeva ćute
U aprilu je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da tim ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog na sve načine pokušava da izmeni Minske sporazume i da ih zato ne bi trebalo „skinuti sa udice".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala