- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Ako je neko obesio Pupovca, onda zna i zašto“: Sramotan komentar gradonačelnika Gospića

Pratite nas
U Gospiću se pojavio grafit u kom se poziva na ubistvo predsednika Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj Milorada Pupovca, a gradonačelnik tog grada Karlo Starčević nazvao ga je slobodom govora i prokomentarisao „Ako je neko obesio Pupovca, onda zna i zašto“.
Grafit na kome se vide vešala sa obešenim čovekom, ispod kog piše „Pupovac“, osvanuo je u Gospiću, da bi kasnije bio prekrečen.
U Srpskome narodnom vijeću (SNV) ocenjuju da je grafit očiti „govor mržnje“ te podsećaju da su i po širem centru Zagreba pre dve godine crtani slični grafiti govora mržnje upućeni predsedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu.
SNV to smatra „sramotnim činom“ i pozivom „na ubistvo predstavnika srpske nacionalne zajednice“ te ističe kako ni nakon dve godine nisu pronađeni autori zagrebačkih grafita.
Ličko-senjski župan Ernest Petry (HDZ) osudio je taj grafit i ocenio ga govorom mržnje, međutim, gradonačelnik Gospića Karlo Starčević (HSP) je rekao kako ne vidi razlog za osudu.
„Nisam u Gospiću. Zbog čega bih ja to osuđivao, nešto o čemu pojma nemam? Tako se osuđivalo u Jugoslaviji, fućka mi se za Jugoslaviju. Zašto to ne bi bila i sloboda govora? Ne zanima me to, nisam video, ja nisam policajac. Ako je negde neko obesio Milorada Pupovca, onda zna i zašto, onda je tu i policija da vidi zašto ga je obesio, koji je problem. Ja ne mogu biti izvršitelj nekakve pravde samo zato što sam gradonačelnik“, rekao je Starčević za Hinu, prenosi Jutarnji list.
Na primedbu da je župan Petry osudio grafit kao govor mržnje, Starčević je rekao: „Možda je čak i on to napravio. Oni su do podne u koaliciji, HDZ i Pupovac, a popodne u ratu, kako im je potrebno“.
REGION
Pupovcu prete vešalima: Grafit mržnje osvanuo u Hrvatskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala