- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Abazović: DPS je Crnoj Gori uzeo sve, sada bi da joj oduzme i mir — neće moći

© Foto : Sputnjiku ustupila URADritan Abazović, lider URA
Dritan Abazović, lider URA - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
Pratite nas
DPS je Crnoj Gori uzeo sve, sad bi da joj oduzme i mir, poručio je potpredsjednik crnogorske Vlade Dritan Abazović.
Abazović je reagovao nakon saopštenja Predsjedništva DPS-a koje je privuklo veliku medijsku pažnju, a u kom su pozvali sve da „još jednom razmisle i da za čin ustoličenja mitropolita Joanikija izaberu neki drugi grad“.
„Neće moći. Sad je makar jasno ko je inicijator svih potencijalnih negativnih scenarija. Ipak, Ustav i zakoni moraju biti jednaki za sve, zamjena teza ne prolazi. Građani žele mir, stabilnost i prosperitet Crne Gore“, naveo je Abazović.

Demokrate: Stavovi DPS-a prijetnja građanskom miru u Crnoj Gori

Na zaključke Predsjedništva DPS-a, održanog u četvrtak uveče, reagovale su i Demokrate.
„Odgovornost za makar najmanji incident i najmanje kršenje zakona i Ustava na dan ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju je na DPS-u i njihovom predsjedniku Milu Đukanoviću“, poručili su iz partije Alekse Bečića.
Iz Demokrata navode da su svi za mir, a da su „jedino jedan broj političkih subjekata i kriminalci maskirani u pećinski nacionalizam za nemire“.
„Navedenu tvrdnju jasno potvrđuju oni koji su se poslednjim javljanjem javnosti jasno otkrili kao inspiratori i organizatori planiranog nasilja 5. septembra na Cetinju, za vrijeme ustoličenja Mitropolita crnogorsko-primorskog, Joanikija. Iz njihovog obraćanja javnosti nedvosmisleno se očituje prijetnja građanskom miru u Crnoj Gori. Nikako se drugačije nego kao prijetnja ne može shvatiti činjenica da ta kvazipolitička, a u stvari nacionalistička organizacija, garanciju mira traži u suspenziji zakona i ustava države Crne Gore, za koju se navodno bore?”, pitaju se Demokrate.
Kako ocenjuju, cilj namjere koju su u vidu zaključaka Predsjedništva svoje partije predstavili crnogorskoj javnosti svakako nije da se sačuva mir, nego isključivo ultimativno stavljanje njihove političke volje iznad Ustava i zakona države Crne Gore.
„Ovaj akt otvorene prijetnje nasiljem dolazi u vrijeme kada je MCP zarad očuvanja mira napravila kompromis povlačeći pozivnice gostima, odustajući od poziva vjerujućem narodu i svakodnevno pozivajući svoje vjernike da odustanu od dolaska na Cetinje kako bi se izbjegao svaki rizik od sukoba među građanima. Uz to MCP je jasno saopštila da će obred izvršiti u manastiru i u najužem krugu ljudi. Takođe, Savjet za odbranu i bezbjednost Crne Gore donio je zaključke koje DPS, čiji je predsjednik u tom istom savjetu, ne poštuje. Te dvije neosporne činjenice, uz mnogo drugih primjera podizanja tenzija koje ovih dana dolaze iz kuhinje DPS-a, čisti su dokaz da iza svake ekstremizacije prilika stoje DPS i kriminalci. I ovom prilikom apelujemo na građane da ostanu suzdržani, hladne glave, dobronamjerni i da ne nasijedaju na provokacije i programirane tenzije radikala čija je jedina šansa da odbrane svoj kriminalom stečeni kapital u tome da ovu zemlju gurnu u haos, a time građanima Crne Gore ukradu budućnost”, zaključuje se u saopštenju Demokrata.
Reagovao je i lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, navodeći da je DPS, po ko zna koji put potvrdio da je organizovana kriminalna grupa.
„Ovaj stav je zlokoban. Ovo nije politika, nego mafijaško ucjenjivanje države za koju su, navodno, bili spremni da učine sve. Ako se kapitulira pred ovim otvorenim prijetnjama državi treba održati minut ćutanja i barjake spustiti na pola koplja. Kome je do mira neće nikada učiniti ovakvu stvar. Podmuklo huškati ekstremističke grupe na Crkvu, na ustavni poredak i pritom unaprijed optuživši koga drugog za posledice. Ne, gospodo. Ako na Cetinju bude nemira ili nečeg više od toga, za svaku posledicu je kriv DPS i njegov predsjednik. Budite spremni da se suočite sa posledicama čiji ste uzrok”, poručio je Danilović.

Milačić: Đukanović podstiče protivustavno delovanje na Cetinju

Govoreći o poruci predsednika Crne Gore Mila Đukanovića – „ako je nekome zaista do mira na Cetinju, taj u ovom trenutku ne bi insistirao na okupljanju“ – poslanik u crnogorskoj skupštini i lider pokreta Prava Crna Gora Marko Marko Milačić navodi da je to u zoni krivične odgovornosti u skladu sa važećim Krivičnim zakonikom Crne Gore.

„Kada bilo koji pojedinac, a naročito predsednik države čija je obaveza da štiti Ustav, poziva na nepoštovanje zakonitih odluka, ostvaruje se biće jednog ili više krivičnih dela: dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore“, navodi Milačić u svom saopštenju za javnost.

On ističe da je „predsednik države stavom predsedništva u zoni krivične odgovornosti u pogledu člana 161 Krivičnog zakonika Crne Gore Povrede slobode ispovedanja vere i vršenja verskih obreda, kao i u pogledu člana 370 KZ za Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje“. Dalje ukazuje da je predviđena zatvorska kazna za pomenuta krivična dela od šest meseci do osam godina.
Osvrćući se na prethodnu Đukanovićevu izjavu, Milačić ističe da „predsjednik ne može da ’duboko vjeruje“ da će jedan skup, a uz to policiji neprijavljen, ostati miran, već jedino da jasno i nedvosmisleno, kao predsednik države koji treba da štiti Ustav i zakone, maltene zapreti krivičnim gonjenjem i upozori na krivičnu odgovornost sve one sa tog skupa, uz to neprijavljenog, koji na bilo koji način mogu uticati da skup ne bude miran“
„Ovakvim delovanjem, osim što je u zoni krivične odgovornosti, predsednik države postaje možda i jedini predsednik na svetu koji podstiče i poziva na proteste, što će ostati upamćeno u svetskoj komparativnoj politici“, navodi Milačić.
„Oni od političkih i državnih funkcionera koji budu prisutni na neprijavljenom skupu jesu i biće, kao kolovođe – termin iz Krivičnog zakonika – direktno odgovorni za svaki eventualni incident“, zaključuje predsednik pokreta Prava Crna Gora.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala