- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zelenski: SAD spremne da uvedu sankcije „Severnom toku 2“

© AP Photo / Evan VucciPredsednici Ukrajine i SAD, Vladimir Zelenski i Džozef Bajden tokom sastanka u Beloj kući
Predsednici Ukrajine i SAD, Vladimir Zelenski i Džozef Bajden tokom sastanka u Beloj kući - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimi Zelenski sastao se sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Džozefom Bajdenom sa kim je razgovarao o garancijama energetske bezbednosti Ukrajine.
„Postoje neke garancije (energetske bezbednosti) o kojima je gospodin predsednik (Bajden) razgovarao sa mnom lično. On shvata da je to danas prioritetno pitanje za Ukrajinu. Ali te garancije će se još razvijati, jer se mi odnosimo jedni prema drugima sa poverenjem, mislim na naše zemlje“, rekao je Zelenski novinarima u Vašingtonu.
Prema njegovim rečima, SAD su spremne da uvedu sankcije „Severnom toku 2“ ako se budu narušavala prava Ukrajine i energetska bezbednost Kijeva.
„Znam želje Sjedinjenih Američkih Država... Ako se budu narušavala ukrajinska prava i ako se bude narušavalo pitanje energetske bezbednosti, Sjedinjene Američke Države će biti spremne da sprovedu politiku sankcija“, istakao je Zelenski.
Zelenski je ovaj stav nazvao „velikom pobedom“, ali je napomenuo da ovo pitanje treba dalje razmatrati.
Predsednik je takođe rekao da stav Ukrajine o „Severnom toku 2“ ima značajnu podršku u Kongresu.

Pristupanje Ukrajine NATO-u

Ukrajinski predsednik je dodao da Bajden podržava ulazak Ukrajine u NATO.
„Razgovarali smo o mestu i ulozi Ukrajine u ovom savezu... Osećam, čuo sam to, da predsednik lično podržava Ukrajinu u vezi sa članstvom u NATO-u. Ali kakav će biti put, teško mi je sada da kažem“, objasnio je Zelenski.
Istovremeno, on je rekao da je tokom razgovora o NATO-u izneo Bajdenu nove argumente koje Ukrajina nije ranije iznosila. On, međutim, nije precizirao o kakvim se argumentima radi.
Osim toga, ukrajinski lider je naveo da je sastanak sa američkim predsednikom bio produktivan, „muški razgovor“.
On je dodao da su razgovarali o podršci u oblasti odbrane, kao i bezbednosnim pitanjima na Crnom moru.
„Postoje suštinska pitanja i suštinski predlozi, razgovaraćemo o njima i raditi sa Sjedinjenim Američkim Državama, jer će američki ministar odbrane definitivno doći u Ukrajinu. Čekaćemo njegovu posetu i radne podgrupe o ovom pitanju“, naglasio je ukrajinski predsednik.

O Krimu

Ukrajinski lider dodao je i da je sa Bajdenom razgovarao o Krimu.
„Reč ‘Krim’ čula se mnogo puta, počevši od komplementarnih stvari o ‘Krimskoj platformi’ i o tome da je to veoma moćna inicijativa“, primetio je Zelenski.
Osim toga, dodao je da se o krimskoj temi razgovaralo i iz drugog ugla – „u vezi sa deokupacijom Krima, ratnim zarobljenicima itd“. Prema njegovim rečima „ovo je komplikovano pitanje“.
Pročitajte još:
Zelenski s Bajdenom želi da razgovara o Donbasu, Krimu i Crnom moru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala