- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina: Međunarodna zajednica nastavlja da se zalaže za „deokupaciju“ Krima

© Sputnik / Mihail Voskresenski / Uđi u bazu fotografijaMIP Ukrajine
MIP Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine ocenjuje izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o Krimu kao nastavak zalaganja međunarodne zajednice za „deokupaciju“ poluostrva.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pripremio je izveštaj o kršenju ljudskih prava na Krimu, pritom se dokument oslanja na informacije koje su na daljinu prikupljene na teritoriji Ukrajine. U dokumentu se govori o navodnoj neobjektivnosti ruskog pravnog sistema na poluostrvu i navodnim mučenjima zatvorenika.

„Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine uzelo je u obzir izveštaj i smatra ga nastavkom zalaganja međunarodne zajednice u cilju deokupacije Krima koje se odrazilo u deklaraciji učesnika 'Krimske platforme'“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ukrajinska strana istovremeno je pozvala da međunarodna zajednica poveća pritisak na Rusiju.
Samit „Krimska platforma“, koji je inicirala Ukrajina, održan je u Kijevu 23. avgusta. Na njemuse raspravljalo o „vraćanju“ kontrole nad Krimom. Na sastanku je učestvovalo više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenskii nazvao je početak samita uspešnim i rekao da je na „Krimskoj platformi“ stvorena „moćna međunarodna koalicija za oslobađanje Krima od okupacije Rusije“.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Lavrov: „Krimska platforma“ ─ spektakl koji nema veze sa politikom
Krim je postao ruski region nakon referenduma u ​​martu 2014. godine. Ukrajina i dalje Krim smatra svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala