Premijer Hrvatske zove bankare na sastanak

© AP Photo / Francisco SecoAndrej Plenković
Andrej Plenković - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Premijer Hrvatske Andrej Plenković saopštio je da će sazvati sastanak sa predsednicima uprava banaka povodom burnih reakcija javnosti zbog ukidanja takozvanog prećutnog minusa.
Plenković je, u razgovoru s novinarima na Bledskom bezbednosnom forumu, rekao da se po tom pitanju čuo sa hrvatskim ministrom finansija Zdravkom Marićem, da je poslao poruku i guverneru Hrvatske narodne banke Borisu Vujčiću, te da će o toj temi raspravljati na sednici u užem sastavu vlade, prenosi Hina.
"Želim da utvrdim činjenice kao predsednik vlade. Mi kao vlada nemamo način da proverimo te podatke osim da pitamo HNB. Tražićemo njihove podatke i stav. Sazvaću sastanak s predsednicima uprava banaka. Ako je nastala praznina i ako ljudi nisu bili informisani onda ćemo to pitanje regulisati. Budući da je stvar ozbiljna želim da imam sve fakte na stolu", naveo je Plenković.
Večernji list je ovih dana objavio da je u Hrvatskoj nastala velika drama jer su na adrese građana počela da stižu obaveštenja banaka da će im za dva meseca ili najkasnije do početka 2022. smanjiti takozvane "prećutne" minuse, nudeći im kredite na godinu dana da izmire iznos duga.
Banke nude dve vrste minusa - dozvoljene i "prećutne", iliti nedozvoljena prekoračenja po tekućim računima. Dozvoljene koristi samo 32 hiljade građana u Hrvatskoj, a "prećutne" čak 840 hiljada, i njihovo smanjenje će, po oceni Večernjeg, značiti veliki udar na standard.
HNB, koja je krajem jula najavila da će se menjati režim odobravanja minusa, ističe da je pokrenula izmenu zakona kako bi korisnike "prećutnih" minusa zaštitila od previsokih kamata.
Kamate na "prećutna" prekoračenja kreću se od 8,11 posto do 17,4 procenta, navodi Večernji dovodeći u pitanje visinu tih kamata budući da zakon, koji su doneli bivši SDP-ovi ministri finansija Slavko Linić i Boris Lalovac, bankama zabranjuje da građanima zaračunavaju kamate iznad najveće dopuštene, koja je trenutno 8,11 odsto
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala