- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milačić: Ako se Đukanović pojavi 5. septembra na Cetinju biće odgovoran za sve što se tamo dogodi

© Sputnik / Dejan SimićMarko Milačić u studiju Sputnjika
Marko Milačić u studiju Sputnjika - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
Pratite nas
Ako predsjednik države i prvi čovjek DPS Milo Đukanović 5. septembra bude prisutan na najavljenom i policiji neprijavljenom skupu na Cetinju, osim što će time podsticati nezakonje, on će preuzeti odgovornost za sve što se bude dešavalo na tom skupu, saopštio je Marko Milačić, predsjednik Prave Crne Gore i poslanik.
Đukanović je 28. avgusta saopštio da će 5. septembra doći na protest na Cetinju, ako Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne odustane od namjere da ustoliči Joanikija u Cetinjskom manastiru.
„Činjenica da najavljeni skup, zapravo kontra-skup, nije prijavljen u skladu sa zakonskim procedurama, a da partijska mašinerija DPS uveliko mobiliše građane za dolazak, vjerodostojno demonstrira politički kukavičluk ove partije i njenog predsjednika, koji nemaju hrabrosti da otvoreno i u skladu sa zakonom preuzmu punu političku i krivično-pravnu odgovornost za skup 5. septembra na Cetinju. Nakon mudre odluke Mitropolije crnogorsko-primorske i jučerašnjeg stava mitropolita Joanikija da se ustoličenje obavi u užem krugu i bez prisustva političara, Đukanović i njegov DPS, zajedno sa satelitima, tog dana na Cetinju biće ostavljeni sami, pa će svi u Crnoj Gori ali i van nje vidjeti ko zaista želi mir i stabilnost Crne Gore. S obzirom na ovo, a nakon svakodnevnih radikalizujućih stavova iz političko-medijske orbite Mila Đukanovića i za najmanji incident na Cetinju biće odgovoran on lično, a u aboliranju od toga neće mu pomoći provodni trik neprijavljivanja skupa“, kaže Milačić.
Dodao je da usijanu atmosferu povodom ustoličenja stvara Đukanović sa svojim medijsko-političkim saradnicima.
„Atmosfera ima namjeru da dodatno polarizuje već ionako polarizovano društvo. Atmosfera podstiče ekstremne pojedince na još ekstremnije razmišljanje i ponašanje, te da samo pokazuje na šta je spreman Đukanović radi održanja na političkoj sceni, očigledno spreman da suočen sa istorijskim političkim ambisom svoje partije, pokuša da i čitavu zemlju gurne u društveni ambis. Što mu naravno neće uspjeti“, poručio je Milačić.
Milačić je saopštio i da Prava Crna Gora poziva nadležne državne organe da se iz bezbjednosnih razloga 5. septembra zabrani organizovani dolazak na skup na Cetinje iz drugih gradova, naročito imajući u vidu da pomenuti skup nije prijavljen policiji.
„Ovo bi takođe bilo i u širem smislu pravedno jer će se, u skladu sa zakonskim procedurama prijavljeno, ustoličenje mitropolita Joanikija obaviti bez svenarodnog okupa i organizovanog dolaska iz drugih gradova, kao odluka Mitropolije zarad očuvanja mira i bezbjednosti. Prava Crna Gora poziva sve društvene i političke činioce da u ovom izazovnom društveno-političkom trenutku budemo na visini istorijskog zadatka, te da svojim izjavama i činjenjima uradimo sve na stabilizaciji prilika, očuvanju mira i mudrom i zrelom politikom doprinesemo stabilnosti Crne Gore“, zaključio je Milačić.
Crnogorski predsednik Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
I Đukanović će 5. septembra biti na Cetinju – ako se ne promeni mjesto ustoličenja Joanikija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala