- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Kina nije Sovjetski Savez“: Kineski diplomata kritikovao Ameriku i „novi Hladni rat“

© AP Photo / Charles DharapakZastave Kine i SAD
Zastave Kine i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
Pratite nas
Kineski ambasador u SAD Kin Gang kritikovao je „lidere i mislioce u Vašingtonu“ jer se prema nadmetanju SAD i Kine odnose kao prema „novom hladnom ratu“, nazvavši takav odnos „pogrešnom procenom“.
„Ekstremna politika prethodne američke administracije prema Kini nanela je ozbiljnu štetu našim odnosima i to se nije promenilo. Nastavlja se“, rekao je Gang na konferenciji koju je organizovala neprofitna organizacija Nacionalni komitet za odnose SAD i Kine.
Pod vlašću prethodnog predsednika Donalda Trampa, Bela kuća i Pentagon počeli su stratešku promenu fokusa sa „Rata protiv terorizma“ na, kako su to nazvali, „takmičenje velikih sila“ sa Rusijom i Kinom, a Kina je označena kao najveća pretnja američkoj dominaciji. Američki predsednik Džo Bajden, koji je preuzeo vlast u januaru, nastavio je taj pristup proširujući sankcije protiv kineskih zvaničnika i kompanija i pokušavajući da usmeri susedne nacije da se usprotive Kini, piše Sputnjik internešnl.
Bajden je u aprilu, govoreći u Kongresu, rekao da se „SAD nadmeću sa Kinom i drugim nacijama kako bi pobedile u 21. veku. On je podvukao da „želi takmičenje, a ne konflikt“ sa tom socijalističkom zemljom, ali je istakao i da se radi o odnosu u kom je jedna zemlja autokratija, a druga demokratija, što je mnoge podsetilo na hladnoratovski rečnik o odnosima SAD i SSSR.
„Kin nije Sovjetski Savez“, rekao je Kin na konferenciji u kojoj je učestvovao i bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer, koji je zaslužan za popravljanje odnosa Kine i SAD u 20. veku.
„Kolaps Sovjetskog Saveza imao je unutrašnje uzroke“, rekao je Kin, objašnjavajući da su korupcija i neodrživa trka u naoružanju označile propast nekadašnje socijalističke velesile.
Kineski ambasador dodao je da je njegova zemlja „učila iz istorije i sledi drugačiji put“, čime je postala druga najveća svetska ekonomija.
„Danas, kada SAD odluče da koriste državnu moć kako bi srušile Huavej, jedino što mogu da očekuju je da se pojavi još kompanija kakav je Huavej“, rekao je kineski ambasador u Vašingtonu.
Za razliku od stalnog neprijateljstva SAD i SSSR, Kin je podvukao da je Kina „spremna da ojača komunikacije sa SAD, između ministarstava spoljnih poslova, ekonomije, finansija, bezbednosti, vojske i obnovi mehanizam dijaloga kako bismo se međusobno tačno razumeli šta su čije političke namere, te kako bismo na konstruktivan način prihvatali razlike“.
Uprkos pogoršanju odnosa dve zemlje, susreti između zvaničnika na visokom nivou su nastavljeni. Tako je, na primer, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji nedavno razgovarao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, uglavnom u vezi sa krizom u Avganistanu
Peking je dobio neočekivanog saveznika u američkoj biznis zajednici, koja se protivi donošenju antikineskih mera.
Tako su se Privredna komora SAD, zajedno sa Kinesko-američkim biznis savetom i Nacionalnom federacijom trgovaca, našli među onima koji se protive uvođenju mera protiv Kine koje bi mogle da ograniče korporativne investicije u toj zemlji, preneo je Politiko.
Rufus Jerksa, bivši američki ekonomski diplomata i zvaničnik Svetske trgovinske organizacije, sada predsednik Nacionalnog saveta za međunarodnu trgovinu, rekao je da su neke od najvećih američkih kompanija, kao što su „Amazon“, „Najki“ ili „Džej Pi Morgan Čejs“ duboko involvirane u kinesku ekonomiju.
„Kina ima ogromno tržište. Većina velikih američkih kompanija tamo prodaje svoje proizvode. One ne koriste Kinu samo kao platformu za izvoz, već su integrisane u kinesku ekonomiju na mnoge načine“, rekao je on.
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Blinken priznao pad: Učiniti sve kako Amerika ne bi izgubila globalno liderstvo zbog Rusije i Kine
Zastava Kine - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
SVET
SAD su najveća pretnja miru i stabilnosti: Oštra reakcija Kine zbog američkih brodova kod Tajvana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala