- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Dokazao efikasnost u ratu: Kako se modernizuje ruski „Tor“ – jedinstven sistem PVO u svetu

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaKolona raketnih kompleksa i „Tor M2“ na Crvenom trgu u Moskvi, na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom
Kolona raketnih kompleksa i „Tor M2“ na Crvenom trgu u Moskvi, na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
Pratite nas
Fabrika „Kupol“ U Iževsku radi na modernizaciji i poboljšanju svih taktičko-tehničkih karakteristika protivavionskog raketnog sistema „Tor“, a najnovija modifikacija sistema naoružana je sa 16 protivavionskih raketa. „Tor“ je jedini sistem te vrste u svetu koji može da gađa mete tokom marša, prenosi televizija „RT“.
Sistem je počeo da se pravi 1975. godine, a uveden je u naoružanje Sovjetskog Saveza 1986. godine. Glavni tvorac je bio Naučno-istraživački elektro-mehanički institut iz Moskve. Bio je napravljen za zaštitu vojnih i infrastrukturnih objekata na taktičkom nivou. Skoro odmah je počelo da se radi na modernizaciji projekta. Sledeća faza razvoja porodice protivavionskih raketnih sistema bilo je vozilo nove generacije „Tor M2“ koji se isporučuje ruskoj vojsci od 2016. godine.
Predviđen je za uništavanje aviona, helikoptera, aerodinamičkih dronova, navođenih raketa i drugih elemenata visoko preciznog oružja koje leti na srednjim, malim i izuzetno malim visinama. Sistem je opremljen sa 16 protivavionskih raketa vertikalnog lansiranja sa dometom do 12 kilometara.
Glavni konstruktor biroa „Vimpel“ Viktor Jelecki ukazao je na visoku efikasnost sistema „Tor M2“ prilikom korišćenja rakete 9M338K.
„Njen domet omogućava sistemu 'Tor M2' da pokriva trupe u dužini od 20 kilometara. U tom sektoru obaramo sve što se pomera, uključujući mete malih dimenzija, mete koje dobro manevrišu i brze mete. Tamo gde smo pre morali da rasporedimo dva borbena vozila, sada je dovoljno jedno“, rekao je Jelecki, istakavši da je „Tor M2“ jedini sistem PVO u svetu koji može da gađa tokom marša.
Taj jedinstveni sistem takođe se proizvodi u arktičkoj verziji „Tor M2DT“ na šasiji terenskog tegljača guseničara DT-30PM.
Kompleks Sosna - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2021
Rusija prvi put prikazuje raketni sistem „Sosna“ na točkovima
U fabrici „Kupol“ prošle godine je pokrenuta serijska proizvodnja izvoznih verzija sistema „Tor M2E(K)“ – točkaša i „Tor M2U“ – guseničara.
Stručnjaci smatraju da će „Tor“ biti široko rasprostranjen ne samo u Oružanim snagama Rusije, nego i u inostranstvu zahvaljujući svojim izvanrednim karakteristikama.
Kako je rekao načelnik snaga PVO Oružanih snaga Rusije Aleksandar Leonov, sistemi „Tor“ oborili su u Siriji više od 45 dronova koje su koristili teroristi.
Prema njegovim rečima, sistem „Tor M2E“ u izvoznoj verziji već je dokazao svoju efikasnost prilikom rešavanja zadataka.
Sa svoje strane, direktor Muzeja snaga PVO u Balašihi Jurij Knutov podseća da „Tor“ može da uništava i rakete višecevnih bacača raketa. Kako je rekao, dalja modernizacija sistema biće usmerena na integraciju u savremene digitalne sisteme upravljanja snagama.

„U ovoj fazi neophodna je digitalna modernizacija što će omogućiti da se sistem poveže sa svim novim sistemima, na primer 'Buk M3', 'S-300V', što će omogućiti da se stvori ešalonirana PVO“, istakao je sagovornik televizije „RT“.

Nakon modernizacije sistem će moći da se suprotstavi ne samo postojećim, nego i naprednim vazdušnim i balističkim metama, dodaje Knutov.
„Zapad sada takođe pravi slične sisteme, ali prednost sistema 'Tor' je u tome što je testiran u oblastima borbenih operacija gde je pokazao visoku efikasnost“, zaključio je stručnjak.
Radarski sistem 1L260 Zoopark-1M za izviđanje raketnih i artiljerijskih položaja   - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Za rusku PVO nema nevidljivih aviona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala