- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Braćo Srbi, ne radite to sebi: Češki političar o članstvu Srbije u EU

© AFP 2022 / DOMINIQUE FAGETZastave Češke i EU
Zastave Češke i EU - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Srbija je uvek bila pravi, a ponekad čak i jedini prijatelj i saveznik Čehoslovačke, izjavio je član češke partije Sloboda i direktna demokratija, zamenik predsednika Odbora za spoljne poslove češkog parlamenta i bivši diplomata Jirži Kobza, govoreći o mogućem ulasku Srbije u Evropsku uniju.
Češki i srpski partizani su „ratovali protiv nacizma i zato imam poseban odnos prema toj zemlji“, izjavio je Kobza za Sputnjik.
Članstvo u EU više ne predstavlja prednost, naprotiv, vidim ga kao jačanje ropstva pred korporacijama, bankama i briselskom birokratijom.
Činjenica je da bi članstvo u EU Srbiji moglo da donese nekoliko korisnih stvari. Međutim, korist od toga će imati najviše korporacije EU, jer će imati dostup drugoj državi i njenim resursima i tržištima.
Smatram da je gubitak velikog dela nezavisnosti fundamentalni nedostatak članstva u EU, za kojim sledi i Zeleno samoubistvo EU (Green Deal), migraciona politika EU, takozvani Fond za oporavak koji će doneti beskonačne dugove i druge nesreće. Nadam se da će postojati šansa da se to objasni našoj braći Srbima.
Smatram da je interesantniji put da se ide putem sporazuma i saglasnosti, nemam u vidu Lisabonski ugovor ili druge zamke EU koje su zasnovane na obostranoj koristi. Upravljajte stvarima u odnosu na svoje zakone, sa sopstvenom valutom i sopstvenom migracionom, poljoprivrednom i odbrambenom politikom. Nemojte da dođete u položaj Poljske i Mađarske kako biste mogli da živite bez cenzure evropskog komesara Vere Jurove i bez diktata LGBT lobija. Sve veći jaz između liberalne ili bolje rečeno ultra leve Zapadne Evrope i konzervativno-demokratske Centralne i Istočne Evrope je dovoljan povod za uzdržanost.
Da li bi za Češku članstvo Srbije u EU trebalo da bude prioritetnije nego članstvo Turske ili Ukrajine?
─ Članstvo Turske ili Ukrajine, gde je u toku građanski rat, je za mene sada potpuno nezamislivo.
Da li članstvo Srbije u Evropskoj uniji može da kompenzuje raspad Jugoslavije i bombardovanje Srbije koje je sproveo Zapad? Za to je kriv i Brisel.
─ Sramota me je kako su se ponašale Evropa i Češka prema Jugoslaviji. Ne vidim razlog zbog koga bi druge zemlje trebalo da padnu u šake Briselu.
Na to gledam kao na plan kojim bi se završilo ono što je započeto u Jugoslaviji 1990-ih godina, uključivši Srbiju u bezuman Kalergijev plan za uništavanje nacionalnih država i nezavisnih nacija. (Kalergijev plan je antisemitska teorija zavere koja je dobila naziv po Rihardu Kalergiju koji je planirao da pomeša bele evropejce sa drugim rasama putem migracija).
Braćo Srbi, ne radite to, nemojte da pogrešite kao što smo to mi učinili 2004. godine kada smo se priključili nekoj potpuno drugoj Evropskoj uniji nego što je bila ona koju su stvorili Lisabonski sporazum iz 2007. godine i svi dogovori koji su nastali posle toga, zaključio je Kozba.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala