- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Češka: Primeri brojnih zemalja pokazuju – nemoguće nemati odnose sa Rusijom

© Flickr / Sébastien AvenetZastava Češke
Zastava Češke - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
Pratite nas
Sa Rusijom je sada nemoguće nemati odnose – ni baltičke zemlje, ni Poljska nisu prekinule kontakte sa Moskvom iako su njihovi odnosi odavno zaoštreniji od rusko-čeških, izjavio je ministar spoljnih poslova Češke Jakub Kulganek.
U članku objavljenom na sajtu češkog MIP-a diplomata piše da je to pokazao i samit predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena u junu ove godine i nedavni pregovori nemačke kancelarke u Moskvi.
Prema njegovim rečima, nakon incidenta sa eksplozijama u skladištu municije u češkom selu Vrbjetice 2014. godine odnosi Praga i Moskve su na tački zamrzavanja.
Međutim, on smatra da iako je nemoguće nemati odnose sa Ruskom Federacijom, ne treba ih graditi na osnovu preteranih emocija.
Kulganek kaže da se trenutno sprovodi svojevrsna revizija rusko-čeških odnosa, koja utiče na brojna ministarstva. U članku se takođe navodi da će „obnova odnosa sa Rusijom biti dug proces“ i da mnogo toga zavisi i od druge strane.

Šta se desilo na relaciji Rusija – Češka

Prag je u aprilu ove godine saopštio da su ruske obaveštajne službe umešane u incident koji se dogodio u Vrbjeticama. Češka strana proterala je iz zemlje 18 zaposlenih u ruskoj ambasadi. Kao odgovor na to, Moskva je 20 ljudi iz češke diplomatske misije proglasila za persone non grata. U maju je Češka zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama stavljena na spisak neprijateljskih država.
U Rusiji su optužbe Praga nazvane apsurdnim, neosnovanim i izmišljenim, napominjući da je u pitanju deo velike kampanje Zapada protiv Moskve. Kako su naglasili u Kremlju, nedokazani napadi Češke naneli su ekstremnu štetu odnosima dveju zemalja.
Vlada Rusije utvrdila je 14. maja spisak neprijateljskih zemalja na kojem su se našle Sjedinjene Američke Države i Češka. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Moskva neće diskriminativno stavljati nijednu zemlju na spisak neprijateljskih, da je odluci prethodila duboka analiza, a spisak bi mogao da se revidira tokom vremena. Šef ruske diplomatije rekao je da spisak neprijateljskih zemalja neće biti „mrtav“ dokument, već će se „revidirati kako se budu razvijali odnosi Rusije sa određenom državom u budućnosti“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala