- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika poziva saveznike: Ne sarađujte sa Rusijom u sferi odbrane

© REUTERS / Larry DowningZgrada Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države pozivaju svoje saveznike da izbegavaju zaključivanje krupnih sporazuma sa Rusijom u odbrambenoj sferi, izjavio je za Sputnjik predstavnik Stejt departmenta, komentarišući sporazum Rusije i Saudijske Arabije o vojnoj saradnji.
„I dalje pozivamo sve naše partnere i saveznike da izbegavaju sklapanje novih sporazuma sa ruskim odbrambenim sektorom, što smo jasno dali do znanja Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija“, rekao je naš sagovornik.
Kako je dodao, u Vašingtonu su upoznati sa vestima da su Saudijska Arabija i Rusija sklopile sporazum o vojnoj saradnji. Dokument su prošle sedmice potpisali zamenik ministra odbrane Rusije Aleksandar Fomin i njegov saudijski kolega, princ Haled bin Salman.
Američki diplomata je takođe istakao da SAD i Saudijsku Arabiju i dalje povezuje „blisko i čvrsto partnerstvo u oblasti bezbednosti“.
Zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija daje pravo američkoj administraciji da koristi sankcije kao kaznu u slučaju kada strane države kupuju rusko naoružanje, kao što je bio slučaj sa Turskom koja je nabavila ruske protivavionske raketne sisteme S-400.
Lansiranje rakete Trajdent II D5 sa američke podmornice Nebraska nedaleko od obale Kalifornije - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
Pentagon o ranjivosti svog PVO sistema: Bespomoćni smo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala