Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Američki general: „Amerika treba da uradi sve da Srbija uđe u NATO“

© Foto : Wikipedia/US Army/Public domainGeneral Majkl Barbero
General Majkl Barbero - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
Pratite nas
Američki general potpukovnik u penziji Majkl D. Barbero rekao je da bi SAD i NATO trebalo da urade sve da Srbija uđe u Alijansu.
„Verujem da bi Amerika i NATO trebalo da učine sve što je moguće da olakšaju ulazak Srbije u NATO. Između NATO i Srbije postoji mnogo zajedničkih interesa, pa SAD i NATO treba da nastave ovaj dijalog sa Srbijom. Nadajmo se da će se kroz ovaj proces odnos između Srbije i Kosova normalizovati“, kazao je Barbero u intervjuu za „Kosovo onlajn“.
On je, takođe, prokomentarisao i povlačenje američke vojske iz Avganistana.
„Dva pitanja su loše rešena kada je u pitanju Avganistan: odluka predsednika Džoa Bajdena da okonča američku misiju u Avganistanu do 1. septembra, i katastrofalan način na koji smo napustili Avganistan. Prvo, preporuka predsedniku je bila da zadrži 2.500 američkih vojnika u Avganistanu za podršku avganistanskim snagama. Da se ovaj plan sledio, ovih 2.500 vojnika nastavila bi da podržavaju avganistanske snage i sprečili bi talibane da zauzmu zemlju. Ove greške su bile dodatno pogoršane loše izvršenim povlačenjem. Rezultati su bili katastrofalni: izgubili smo 13 hrabrih vojnika, mornara i marinaca; napustili smo nekoliko stotina Amerikanaca i napustili smo svoje avganistanske saveznike do strašne sudbine. Sve se ovo moglo izbeći“, istakao je ovaj general potpukovnik u penziji.
Barbero, koji je bio na brojnim komandnim funkcijama u američkoj vojsci, gde je, između ostalog komandovao centrom za obuku pešadije u Fort Beningu i NATO trening misijom u Iraku, danas je na čelu kompanije za mermer koja posluje na Kosovu i Metohiji. Na pitanje da li će posle Avganistana američka vojska napustiti i Kosmet, Barbero odgovara kako veruje da „američko i NATO ulaganje u budućnost Kosova treba da se nastavi“.
Vežba Platinasti vuk 2021 kod Bujanovca u kojoj učestvuju vojnici iz devet zemalja i Vojska Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2021
General Vitale: Srbija i NATO sarađuju jače nego što građani vide
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala