- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zelenski s Bajdenom želi da razgovara o Donbasu, Krimu i Crnom moru

© AP Photo / Evan VucciSastanak Bajdena i Zelenskog
Sastanak Bajdena i Zelenskog - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
Pratite nas
Predsednik Amerike Džozef Bajden primio je u Beloj kući predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, a kako prenose mediji, ukrajinski lider je rekao da želi da sa sagovornikom razmotri situaciju u Donbasu, „rusku okupaciju Krima“ i bezbednost u Crnom i Azovskom moru.
Istovremeno, dve zemlje su usvojile zajedničku izjavu u kojoj se navodi da će nastaviti da istupaju protiv projekta gasovoda „Severni tok 2“i da ga tretiraju kao pretnju evropskoj energetskoj bezbednosti.
„SAD su naš strateški partner i podržavaju naš suverenitet i teritorijalnu celovitost“, rekao je Zelenski na početku sastanka s Bajdenom.
Američki predsednik je rekao da će sa gostom iz Ukrajine razgovarati o merama za podršku Ukrajini u cilju njene pune evrointegracije.
„Amerika ostaje privržena suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Ukrajine suočene sa ruskom agresijom i podržava napore Ukrajine u pravcu evrointegracija“, istakao je on.
Istovremeno, na sajtu predsednika Ukrajine objavljen je tekst zajedničke izjave u vezi sa strateškim partnerstvom dve zemlje u kojem se, između ostalog, navodi da će Amerika nastaviti da sarađuje sa Ukrajinom "kako bi Rusija bila pozvana na odgovornost za agresiju".
Kada je reč o „Severnom toku 2“ističe se da Sjedinjene Države nameravaju da nastave primenu mera koje predviđa zakonodavstvo i energetska diplomatija s ciljem da se očuva uloga Ukrajine kao tranzitne zemlje za ruski gas i da se osiguraju isporuke gasa Ukrajini u prelaznom periodu. Takođe cilj je da se Kremlj onemogući da koristi energetiku kao geopolitičko oružje.
Zelenski je juče počeo posetu Americi. Pre Bajdena on se sastao sa američkom ministarkom enegretike Dženifer Grenholm, kao i američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na konferenciji ispred Jelisejske palate - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
RUSIJA
Zelenski doneo u Vašington plan transformacije Ukrajine vredan skoro 300 milijardi dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala