Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Ne postoji dovoljna želja za proširenjem EU, "Otvoreni Balkan" je naš interes

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
Pratite nas
Ne postoji dovoljna želja za proširenjem, dok EU ne vidi svoje stvari. Čekaju se izbori u Nemačkoj, Francuskoj, komplikovano je, a ono što ja mogu da kažem je da se van kamera govori samo o Kini. Jasno je šta je preokupacija Evropljana i Amerikanaca, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je iz Slovenije da zemlje u regionu moraju da grade bolje odnose.
Vučić kaže da je ponosan na inicijativu "Otvoreni Balkan" i da je potrebno da razvijamo odnose sa zemljama u regionu.
"Moramo da se zbližavamo jedni sa drugima, da otvaramo granice. Imao sam dobre razgovore", rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je rekao da je razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom. Srbija, kako navodi Vučić, pokušava da zaštiti i sačuva svoje nacionalne interese, a na sastanku je bilo reči o dijalogu, o vladavini prava u Srbiji i o daljim naporima koje Srbija treba da preduzme na putu ka EU.
Vučić kaže da je ideja Balkan balkanskim narodima jedina koja može da predstavlja spas za zemlje u regionu.
"Interesi u Evropi su samo interesi, nema tu ljubavi i zašto bi se neko radovao što Srbija napreduje. Mi moramo da razumemo šta su naši interesi i moramo sebi da pomognemo. Svako treba da zna da je "Otvoreni Balkan" naš interes", rekao je predsednik.

Vučić: Razgovarao sam na kratko sa Šmitom, uskoro sastanak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je novinarima da se danas u Bledu na kratko video sa visokim predstavnikom za BiH Kristijanom Šmitom i najavio da će se uskoro sastati i razgovarati sa njim.
"Uskoro ćemo se videti, danas sam ga video, pozdravili smo se ovde na 30 ili 40 sekundi, razmenili kratko misli o panelu na kome sam učestvovao. Trebalo bi da ga vidim, ne znam sad tačan datum. Pobrkao sam sve datume, pošto odjednom ima zahteva za milion poseta i razgovora", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li je taj sastanak dogovoren i za kada.
Dodao je da će se svakako sa Šmitom uskoro videti i istakao da je za nas važno da je Šmit reagovao na takav način da nije poslušao besmislene zahteve ( člana predsedništva BiH Šefika Džaferovića da smeni Milorada Dodika) , kao što su kada ne može drugačije ,kako je rekao, onda - drugarice učiteljice smenite ovog koji mi se ne sviđa.
"Ne razumem to, ali neki ljudi ne mogu da razumeju koliko je to neodgovorno, opasno i igranje vatrom. Videćemo kakvi će zaključci po tom pitanju da budu", kazao je Vučić.
Vučić se nalazi u službenoj poseti na Bledskom strateškom forumu.
Pročitajte još:
Aleksandar Vučić na Bledu - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
SRBIJA
Vučić: Imamo obaveštajne podatke, Priština od 4. septembra kreće u novu akciju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala