- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Ubica virusa“ i „imunološki upravnik“ – da li je ovo nova norma u dizajnu kancelarija? /video/

Imuna zgrada - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Radno mesto u Bukureštu ispunjeno antivirusnim inovacijama moglo bi da postane nova norma u dizajnu kancelarija, nadaju se tvorci tog rešenja.
Površine za samočišćenje, antimikrobna boja, alati za praćenje vazduha, roboti za dezinfekciju i 135 drugih mera u kancelarijskom bloku u Bukureštu ostaju tu, kažu tvorci iza onoga što reklamiraju kao jedno od svetskih radnih mesta otpornih na viruse, za koje se nadaju da će postati nova norma u dizajnu kancelarija.
Okovi i podovi su dobili zaobljene ivice jer manji broj uglova znači da klice imaju manje šanse da se skupe, prenosi Gardijan.
Ulazak u H-3, petospratnu zgradu, odnosno otvaranje vrata moguće je lagano, uz pomoć ručnog zgloba ili laktom, a crvena linija označava mesto na kome treba stati sa mesta gde kamera sa termalnim telom udaljena dva metra skenira dolaske i detektuje one sa znacima groznice.
Oni koji su „zeleno osvetljeni“ mogu pratiti tragove do lifta za samočišćenje, stati na jedan od dva jastučića za stopala i ići kroz zgradu.

Međutim, svakoga kome izraz na ekranu treperi crvenom bojom „imunološki upravnik“ u rukavicama odvodi u obližnju prostoriju za karantin: staklenu kutiju sa panik-tasterom i sopstvenim unutrašnjim ventilacionim sistemom isključenim iz ostatka zgrade .

Aparat „Ubica virusa“ na zidu, koji se može pohvaliti sa tri nivoa snage ventilatora, obećava da će ukloniti sve zagađivače, koji bi mogli inficirati vazduh.
Po uzoru na bolničku tehnologiju, da li je ovo sanitarno okruženje mesto na koje će zaposleni želeti da se vrate onda kada se proceni da je pandemija dovoljno pod kontrolom?
U Rumuniji, baš kao i drugde u Evropi, većina kancelarijskih radnika bila je zatvorena kod kuće tokom proteklih 18 meseci, prenosi portal „Biz lajf“.
Ankete pokazuju da su mnogi nervozni zbog mogućnosti povratka.
„Poenta je u tome da ih uverimo. Ne želimo da ljudi paniče “, kaže Gavin Bonner, jedan od glavnih koordinatora iza projekta „Imunološki standard u gradnji“, koji je okupio zdravstvene radnike, arhitekte, inženjere, IT i menadžere zgrada iz celog sveta kako bi pomogao korporacijama da se pripreme za post-pandemijski život.
Javno dostupan standard, zaštitni znak „Immune“, već je primenjen na nekoliko zgrada u Velikoj Britaniji.
Njegovi programeri uključuju vodeću rumunsku kompaniju za nekretnine „Genezis“, a projekat je koštao oko milion evra.
Tokom noći robot visok 1,2 metra prolazi zgradom koristeći UV svetlost za dezinfekciju i uklanjanje patogena.
Tokom dana, joni vodonik -peroksida se emituju sa strateških tačaka u ventilacionom sistemu.
Novac - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2020
Slovenci razvili uređaj za dezinfekciju novca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala