Šmit nije Pedi: Ko pokuša da smeni Dodika čuće jedinstven odgovor – Srpska je samostalna država

© AP Photo / Amel EmricPredsedništvo BiH Milorad Dodik Željko Komšić Šefik Džaferović
Predsedništvo BiH Milorad Dodik Željko Komšić Šefik Džaferović - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
Pratite nas
Kristijan Šmit nije visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, on je građanin, jer ga nije imenovao SB UN. On nema mogućnosti da donosi odluke. Ko god bi želeo da smenjuje Milorada Dodika morao bi da zna da bi u tom slučaju milion i po građana Republike Srpske jednim glasom progovorilo o svojoj želji, a to je da žive u samostalnoj državi.
Ovo je odgovor Radovana Kovačevića, savetnika srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, na predlog bošnjačkog člana Šefika Džaferovića nepriznatom visokom predstavniku Kristijanu Šmitu da smeni Dodika jer nije glasao za određene predloge tročlanog predsedništva.

Smena Dodika bi vodila ka samostalnoj RS

Savetnik Kovačević i profesor međunarodnog prava Miloš Šolaja saglasni su da je predlog Džaferovića pokazatelj pravih želja Bošnjaka, i nadaju se da Šmit neće biti neko ko ispunjava želje Bošnjaka.
„Razlika između Šmita i nekadašnjeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna koji je smenio na desetine funkcionera RS u tome je što je Ešdaun imao mandat SB UN, a Šmit to nema“, napominje Kovačević.
Kako on kaže, izjava Džaferovića je smešna i dodatno razotkriva politički mentalitet Bošnjaka, koji konstanto očekuju da stranci ispunjavaju njihove političke želje.
Šefik Džaferović - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
REGION
Džaferović traži da Šmit pokrene smenu Dodika
„Dodik nije ništa sporno uradio, glasao je kako je glasao, isto kao što i druga dva člana predsedništva u nekim slučajevima glasaju. Nazivati to zloupotrebom je bezobrazno jer niko osim građana RS nema pravo da Dodiku određuje kako će glasati u Predsedništvu BiH,“ objašnjava Kovačević.

Šmit građanin, Ešdauna je postavio SB UN

Probleme u BiH nije izazvao ni Dodik ni RS već Valentin Incko, poslednji visoki predstavnik BiH, Kovačević, koji je sebi dao za pravo da nameće zakone na šta nije imao prava.
„Politički požar u BiH izazvali su Incko i deo međunarodne zajednice. Oni mogu i da ga ugase. Isto tako, Džaferović i hrvatski član Predsedništva Željko Komšić, ako žele, mogu da učestvuju u razrešenju krize tako što će da se založe za ukidanje nametnutog Zakona o negiranju genocida,“ dodaje sagovornik Sputnjika.
Kada bi se to rešilo, zaključuje Kovačević, BiH bi mogla da nastavi da funkcioniše, pa da se bavimo nekim drugim pitanjima i temama.

Sredstvo za realizaciju ciljeva Bošnjaka

Profesor međunarodnog i uporednog prava iz Banjaluke Miloš Šolaja podseća da Kancelarija visokog predstavnika u BiH već 20 godina trpi kritike da nije demokratski postavljena.
„Ako bi se sada desilo da pokušaju da smene Dodika, to ne bi samo značilo da slušaju isključivo Bošnjake, već i da su pristrasni i da su postali sredstvo za realizaciju ciljeva Bakira Izetbegovića i SDA. Ne verujem da će Šmit da uradi tako nešto,“ kaže Šolaja.
Ovde je bitno, kaže on, da se uspostavi model kako da se u BiH nađe balans, a ne kako da se dalje razbija RS, jer ako bi došlo do smene Dodika to bi bila katastrofa i zaista kraj BiH.
Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
SRBIJA
Vučić: Bio bi opasan presedan, Srbija na to neće pristati
Podsećanja radi, Pedi Ešdaun je bio na mestu visokog predstavnika u BiH od 2002. do 2006. godine. Samo u jedom danu Ešdaun je smenio 59 javnih i partijskih funkcionera SDS-a, uz klauzulu da se mogu vratiti na funkcije nakon što bude uhapšen Radovan Karadžić. Ukupno smenjenih srpskih zvaničnika za njegovog mandata je bilo 90.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala