- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sberbanka predviđa rekordan rast BDP u Rusiji

© Sputnik / Nina Zotina / Uđi u bazu fotografijaZberbanka
Zberbanka - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
Pratite nas
Ruska privreda ove godine može porasti za 4,2-4,3 odsto, rekao je u intervjuu Sputnjiku zamenik direktora Sberbanke Aleksandar Vedjahin uoči Istočnog ekonomskog foruma.
"Sada, sudeći po svemu, vrhunac trećeg talasa u Rusiji je prošao. Ograničenja slabe, i to pomaže rastu potrošnje", rekao je sagovornik agencije.
On je naglasio da je prognoza rasta ekonomije zasnovana na dinamici rasta potražnje. Sada, struktura potrošnje, prema njegovim rečima, sve više liči na onu uoči krize, a sektor usluga se već vratio stabilnom rastu. U isto vreme, govorimo o oporavku nakon snažnog pada prošle godine.
"Smatram da su glavni rizici za ekonomski rast vezani, ne za unutrašnje, već za spoljne faktore. Usporavanje tepa rasta drugih ekonomija, poput Kine, može dovesti do smanjenja spoljne potražnje i do niskog tempa rasta za nas", zaključio je Vedjahin.
Prema podacima Rosstata, kreditna organizacija je predvidela da će rast BDP biti najveći od 2012. godine. Sa ranijim periodom ne bi bilo korektno upoređivati zbog promene metode obračuna.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala