- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Priliv migranata: Bugarska granica za sad bez zaštite vojske, problem finansije

© Foto : VIARA YOVEVAOgrada na bugarsko-turskoj granici u blizini bugarskog Malkog Tarnova.
Ograda na bugarsko-turskoj granici u blizini bugarskog Malkog Tarnova. - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
Pratite nas
Oružane snage Bugarske spremne su da obezbede nešto više od hiljadu vojnika za čuvanje bugarsko-turske granice u slučaju većeg priliva migranata iz Avganistana i drugih zemalja, izjavio je ministar odbrane Georgi Panajotov. Međutim, bugarski premijer Stefan Janev i ministar policije Bojko Raškov ocenili su da za sada nema potrebe za takvim korakom.
Kako kaže, vojska bi radila na rotacionoj osnovi i na granici bi bilo po 350 ljudi dve nedelje.
Međutim, na osnovu njegovih reči jasno je da vojni resor nema sredstava za pružanje takve zaštite. On je rekao da je Ministarstvo o tome obavestilo parlamentarnu komisiju za odbranu.
„Potrebna sredstva za učešće u proseku 600 vojnika mesečno i korišćenje neophodne tehnike za jačanje zaštite državne granice do kraja godine iznose 9.606 miliona leva (4,926 miliona evra). Ministarstvo odbrane nema takva sredstva”, objasnio je Panajotov tokom sednice parlamenta.
S tim u vezi, premijer Stefan Janev je, odgovarajući na reči ministra odbrane, rekao da u ovom trenutku učešće vojske u zaštiti granice nije potrebno.
„Budući da će i aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova i aktivnosti Ministarstva odbrane, ukoliko bude potrebno, zahtevati dodatno finansiranje, odgovarajući proračuni su već dostavljeni Komisiji za pitanja odbrane i Komisiji za unutrašnji red i bezbednost. Za sada situacija ne zahteva učešće oružanih snaga u čuvanju granice. Takva odluka nije doneta. Biće usvojena kada situacija bude to zahtevala“, rekao je premijer.
O situaciji sa migrantima govorio je i ministar policije Bojko Raškov. On je skrenuo pažnju na činjenicu da, zajedno sa Avganistancima, granicu prelaze i mnogi Sirijci.
Kako kaže, za sada sada situaciju kontroliše Pogranična policija koja je odgovorna za zaštitu granica. On se složio da vojna pomoć još uvek nije potrebna.
Ministar je prošle nedelje izjavio da su centri za privremeni smeštaj migranata u Bugarskoj trenutno popunjeni 75,6 odsto i da tamo ima oko hiljadu ljudi.
Krajem avgusta, Ministarstvo unutrašnjih poslova Bugarske objavilo je statistiku za jul prema kojoj je tog meseca u zemlji privedeno 1.395 državljana trećih zemalja, od čega 865 iz Avganistana, 360 iz Sirije, 93 iz Iraka, kao i da je priveden mali broj građana iz Irana, Maroka i Turske.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala