Na pragu otkrića najveće misterije Sunčevog sistema: Gde se nalazi tajnovita deveta planeta /video/

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/nagualdesign; Tom Ruen/Cropped photo / Mogući izgled devete planete Sunčevog sistema
Mogući izgled devete planete Sunčevog sistema - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
Pratite nas
U Sunčevom sistemu ima osam poznatih planeta, otkako je Pluton izgubio taj status, ali naučnici imaju dokaze da postoji još jedna, deveta planeta. Ta planeta do sada nije otkrivena, ali naučnici su sada na pragu rešenja najveće misterije našeg Sunčevog sistema, gde se nalazi deveta planeta.
Deveta planeta trebalo bi da na spoljnom obodu Sunčevog sistema, ali astronomi nisu uspeli da je lociraju i otkriju, iako imaju naučne dokaze da postoji, zahvaljujući njenom gravitacionom uticaju.
Kada nešto gravitacijski utiče na planetu, astronomi mogu lako da izračunaju gde se nalazi. Tako je otkriven Neptun, kada su Džon Kauč Adams i Urban Leverije odvojeno primetili da nepoznata planeta utiče na Uran.
U slučaju devete planete ne postoji gravitacioni efekat na neku drugu planetu. Ono što je primetno, međutim, je grupisanje malih ledenih nebeskih tela u spoljnjem pojasu Sunčevog sistema, poznatom kao Kajperov pojas.
Ukoliko ne bi bilo planete iza Kajperovog pojasa, ta nebeska tela bi bila nasumično orijentisana unutar orbitalne ravni Sunčevog sistema. Međutim, umesto toga, ti objekti su grupisani u istom pravcu. Iako je moguće da se radi o slučajnom grupisanju, to je malo verovatno.
Naučnici su u novom istraživanju na osnovu statističkih podataka o grupisanju nebeskih tela u Kajperovom pojasu utvrdili da je ono pod uticajem neidentifikovane planete u spoljnjem delu Sunčevog sistema. Prema njihovoj računici, ta planeta je velika kao pet Zemalja i 10 puta je udaljenija od Sunca nego Neptun.
Naučnici kažu da su dosadašnja posmatranja isključila neke od mogućih lokacija za devetu planetu, pa bi sužavanjem opcija ona mogla da bude otkrivena u bliskoj budućnosti zahvaljujući opservatoriji Vera Rubin.
Mnogi astronomi, pak, tvrde da deveta planeta uopšte ne postoji, ali nova studija ukazuje da taj spor neće još dugo postojati, jer će planeta biti otkrivena, ili će njeno postojanje biti isključeno, piše „Juniver tudej“.
Mars planeta, NASA - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2016
I Srbi u potrazi za devetom planetom
Hipotetička Planeta Devet - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2016
Misteriozna deveta planeta možda „pomera“ Sunčev sistem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala