Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nenad Popović: Na jesen stiže još milion i po doza „Sputnjika V“ sa Torlaka

© Sputnik / Lola Đorđević Proizvodnja vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“
 Proizvodnja vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“  - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
Pratite nas
Institut Gamaleja sinoć je odobrio za upotrebu 550.000 vakcina Sputnjik Ve proizvedenih u Institutu Torlak do 13. avgusta. Ruska vakcina trebalo bi da se nađe u upotrebi za nekoliko dana u svim centrima za vakcinaciju u Srbiji, a na jesen bi trebalo da proizvedemo još oko milion i po vakcina, rekao je za Sputnjik ministar bez portfelja Nenad Popović.
Radi se o ukupno 550.000 prve i druge doze, odnosno komponente ruske vakcine. U Institut „Gamaleja“ je pre 18 dana na kontrolu poslato 960 bočica. Provereno je 18 parametara, po najvišim svetskim standardima. Iz „Gamaleje“ su saopštili da su rezultati ispitivanja odlični.
„Sputnjik Ve“ iz Torlaka odobren za upotrebu
Popović ističe da je Srbija prva zemlja u Evropi posle Rusije koja je proizvela vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i dobila odobrenje za njenu upotrebu, zbog čega je, kako je rekao, sigurno godinu dana ispred ostalih zemalja Starog kontinenta koje nameravaju da proizvode rusku vakcinu.
„To je istorijski trenutak za Institut ‘Torlak’, za Srbiju. Naši građani od danas će moći da se vakcinišu vakcinom na kojoj piše ‘Mejd in Srbija’ (prim. prev. Made in Serbia). Srbija je ovim dokazala da ima i kadrovski i tehnološki potencijal i kapacitet da proizvodi vakcinu protiv korona virusa, a, kako su rekli svi svetski stručnjaci, s koronom ćemo da živimo još dugo, verovatno kao i sa gripom. Biti danas prvi u Evropi koji imamo verovatno najefikasniju vakcinu na svetu ‘Sputnjik Ve’ je velika stvar za celu zemlju“, napominje Popović.
Popović je zahvalio Rusiji na pomoći u obnavljanju suvereniteta Srbije u proizvodnji vakcina i rekao da su za pokretanje proizvodnje najviše zaslužni predsednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić.
„U toku septembra i oktobra očekujemo nove količine supstance od naših ruskih partnera i proizvodnju još oko milion i po vakcina. Time ćemo se veoma približiti našem planu, koji smo napravili s ruskim partnerima, da do kraja ove godine u Srbiji, u ‘Torlaku’, proizvedemo četiri miliona vakcina“, otkriva Popović.
„Sputnjik lajt“ izvanredan za treću dozu
Popović je predočio i da je u prethodne dve nedelje imao nekoliko dugačkih sastanaka s direktorom Instituta „Gamaleja“ Aleksandrom Ginzburgom, koji mu je rekao da je prva doza, odnosno komponenta ruske vakcine, koja se registruje kao „Sputnjik lajt“, izvanredna kao treća doza vakcine i da može da se ukrsti s bilo kojom ranije primljenom vakcinom.
„Imaju izvanredne rezultate kliničkih ispitivanja ‘Sputnjik lajta’, koji se daje kao treća vakcina posle bilo koje druge vakcine koja je primljena kao prva i druga doza. I posle ‘Sputnjika Ve’, ’Sinofarma’, ’Fajzera’ ili ’Astra Zeneke’, ‘Sutnjik Ve’ može da se daje kao treća vakcina i pokazuje izvanredne rezultate“, ističe Popović.
Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
RUSIJA
Ruski lekari objašnjavaju: Da li je nakon vakcine protiv korone potrebna i vakcina protiv gripa
Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
SVET
Povučeno 1,63 miliona doza vakcina „Moderna“
Izrada brzih testova za virus korona u laboratoriji Skolkovo u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
RUSIJA
Rusija: Završena pretklinička ispitivanja još jedne vakcine protiv korone
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala