Momo Kapor: Čovek koji je pričao slike i slikao priče

© Foto : Sputnjiku ustupila Anđela Stevanović/NovostiMomo Kapor
Momo Kapor - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Izložba slika Mome Kapora „Najlepše priče“ biće otvorena 3. oktobra u Domu vojske, a ovom prilikom pojedine slike prvi put će biti predstavljene javnosti.
Slike koje do sada nisu nigde izlagane pripadaju privatnim kolekcijama, a najzastupljenije će biti slike iz kolekcije Miloša Petkovića.
Svih 35 slika su ulja na platnu i biće izložene u ambijentalnim celinama koje će upotpuniti nameštaj i predmeti koje je tokom života i rada koristio Momo Kapor stvarajući svoja umetnička i književna dela. Posetioci će moći da uživaju u delima iz raznih perioda, a slike prate i priče koje će biti sabrane u posebnom katalogu.
© Foto : Arhiva Doma vojske"La primavera", ulje na platnu, 50x60
La primavera,  ulje na platnu, 50x60  - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
"La primavera", ulje na platnu, 50x60
„Poput mitskog grčkog kralja Mide, koji je sve što pogleda pretvarao u zlato, Momo Kapor je sve što naslika pretvarao u lepotu i sve što napiše i objavi postane bestseler. Izložbu sam nazvala 'Najlepše priče' zato što nam Momine slike poklanjaju iščezli, skoro zaboravljeni svet, pun nostalgije, ljubavi, lepote. Zato što je Moma bio čovek renesansnih darova i Bog ga je obdario mnogim talentima. Njegova neutoljiva radoznalost i smisao da ovekoveči sitnice, erudicija u kojoj su sem memorije, uposlena sva čula kojima je vrebao priču, atmosferu, mirise, ukuse, liniju, lik…Moma je svašta znao, a sve što je znao umeo je i da napiše i da naslika na lep, očaravajući način“, rekla je Ljiljana Kapor, predsednica Zadužbine „Momo Kapor“.
Izložbu će otvoriti književnik i likovni kritičar Dragan J. Danilov, a o Momi će govoriti i čitati delove iz njegovih knjiga glumice Rada Đuričin i Vjera Mujović.
© Foto : Arhiva Doma vojskeDetinjstvo, ulje na platnu, 70x50
Detinjstvo, ulje na platnu,  70x50 - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
Detinjstvo, ulje na platnu, 70x50
Dobitniku nagrade za likovnu umetnost „Momo Kapor“, akademskom slikaru Petru Mošiću ovom prilikom biće uručena plaketa od srebra sa motivom „školice“ i novčana nagrada.
Izložbu koja će trajati do 6. novembra organizuje Zadužbina „Momčilo Momo Kapor“ u saradnji sa Ministarstvom odbrane Republike Srbije i Medija centrom „Odbrana“.
Tokom dva meseca trajanja izložbe boće prikazivan i dokumentarni film „Momo Uncut“ koji je snimljen u produkciji Zadužbine „Momo Kapor“.
© Foto : Branko JovanovićMomo Kapor
Momo Kapor - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
Momo Kapor

Najlepše Momine priče o slikama

Kredenac
Pokolenje, kome pripadam, odraslo je po kujnama – jedinim prostorijama koje su se u to vreme grejale zimi. U njima se jelo, dremalo posle ručka, u njima su se primali gosti…Za sve to vreme, iznad nas se uzdizao veličanstveni kredenac…na njegovom vrhu stajali su vaga, mesingani avan sa tučkom, a ispod servis sa tanjirima, čašice za rakiju. Šoljice za kafu i razglednice koje smo dobijali od rođaka zataknutim za staklo…
© Foto : Arhiva Doma vojske"Karusel", ulje na platnu, 100x150
Karusel, ulje na platnu,  100x150 - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
"Karusel", ulje na platnu, 100x150
Ringišpil
Šta privlači običan svet da napusti za nekoliko minuta svoj uobičajeni život i da se prepusti slatkoj vrtoglavici iznad dosadnog tla? Ta želja da se leti i da se svet gleda sa visine od nekoliko metara, pokazuje da u odraslima, i pored svega, još uvek žive deca, koja, kada sanjaju da lete ili padaju, u stvari rastu.
Kraj sezone na Adi
Postoji jedan dan u septembru kada onaj koji plovi, sa setom oseti da je zauvek gotovo sa plovidbom te godine. Ploveći tako, jedanput duž obale Ade Ciganlije, pokraj mog čamca proplovi mirno mali beli buket, onaj što ga mlada baca sebi iza leđa… Buket je tog dana uhvatila Sava i već posle nekoliko sati udala se srećno za Dunav, a ja sve to naslikao kao stari svat.
Buket sa Kalenića pijace
Odlučio sam jedanput da naslikam buket onako kako sam ga doneo sa Kalenića pijace. Srbi, naime, lakše podnose čak i cveće, ako je zamotano u Politiku.
© Foto : Arhiva Doma vojske"Avgust", ulje na platnu, 60x80
Avgust, ulje na platnu,  60x80 - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
"Avgust", ulje na platnu, 60x80
Školice
Za mene su to sikstine na trotoaru. Rađaju se ispod drhtavih dečijih prstiju i traju najviše jedan dan dok ih ne speru polivači.
One su poziv na igru, one su naše detinjstvo na zidu.
One su matematika – poseduju brojeve.
One su poezija – na vrhu je nebo.
One su hrišćanstvo ulice – nose u sebi element primitivnog krsta.
One su,takođe i skromnost nepoznatog umetnika . Nikada nisu potpisane.
Sve vesti
0