- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Litvanija odbila da pomogne Belorusiji u dokazivanju genocida nad stanovništvom tokom rata

© Sputnik / Andreй Aleksandrov / Uđi u bazu fotografijaGeneralno tužilaštvo Belorusije
Generalno tužilaštvo Belorusije - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
Pratite nas
Viljnus je odbio da pruži pravnu pomoć Minsku u istrazi o genocidu izvršenim nad beloruskim stanovništvom u Drugom svetskom ratu, saopštila je pres-služba Generalnog tužilaštva Belorusije.
Naime, beloruska strana je u apelu za pomoć navela da istraga pokušava da dokaže da su nacisti i njihovi pomoćnici izvršili „postupke usmerene na sistematsko uništavanje sovjetskih stanovnika“.
Belorusija je, između ostalog, obavestila litvanske vlasti da analizira informacije o kaznenim operacijama, razaranju naselja, odvođenju civilnog stanovništva na prisilan rad, a takođe se utvrđuju zvanični podaci o broju poginulih civila.
„Beloruska strana obratila se sa molbom da ispita pripadnike kaznenih litvanskih bataljona koji žive na teritoriji Litvanije“, navodi se u saopštenju beloruske pres-službe.

Međutim, Generalno tužilaštvo Litvanije, „ignorišući preuzete međunarodne obaveze i neosnovano se pozivajući na član 19 Sporazuma o pravnoj pomoći i pravnim odnosima u građanskim, porodičnim i krivičnim slučajevima iz 1992. godine saopštilo je da odbija da izvrši nalog, jer to, po njihovom mišljenju, može da nanese štetu njihovom suverenitetu ili bezbednosti, pravima i zakonitim interesima građana“.

Generalno tužilaštvo Belorusije smatra da njihove litvanske kolege „praktično pomažu skrivanju nacističkih prestupnika od pravde“.
U aprilu je generalni tužilac Belorusije Andrej Šved saopštio da je pokrenuo krivični postupak zbog genocida nad stanovništvom Belorusije tokom Drugog svetskog rata i u posleratnom periodu.
Lukašenko  - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2021
Lukašenko: Zapad ─ bili i ostali nacisti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala