- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Zapad udario na bedem: Dva razloga što se preko raskola stvaraju „džepne crkve“ u pravoslavlju

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpasovdanska litija
Spasovdanska litija - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Pratite nas
Pravi razlog raskola koji Zapad pokušava da unese u pravoslavne crkve, uključujući Rusku i Srpsku, jeste što su one postale istureni bedem tradicionalnih vrednosti i instrument odbrane suvereniteta zemlje, ocenjuje ruski ekspert Roman Lunkin.
U političkom smislu postoje dva razloga unošenja raskola u pravoslavne crkve, kaže za Sputnjik Lunkin, komentarišući upozorenje šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da je Ruska pravoslavna crkva pod pritiskom iz SAD s ciljem uništenja pravoslavno jedinstva, a da je i SPC na meti snažnih napada.

Pokušaj stvaranja „džepnih crkava“

Prvi razlog je, prema rečima Lunkina, afirmisanje antiruske pozicije i potkopavanje interesa pravoslavlja.
„Stvaranjem takvih ’džepnih crkava‘ pokušavaju da izgrade lokalpatriotsku poziciju u okviru antiruskog diskursa. Drugi razlog je što je ’džepna crkva‘ uvek udobna za vlast. Recimo, za vlast u Podgorici koja se orijentiše na Zapad, SAD, NATO“, naglašava Lunkin, zamenik direktora Instituta za Evropu Ruske akademije nauka.
On dodaje da Lavrov dosta tačno ukazuje na opštu tendenciju koja je danas karakteristična za ulogu verskog faktora u međunarodnim odnosima.
„Lavrov skreće pažnju na zapadni uticaj i pokušaj mešanja u međuverske odnose, posebno među različitim pravoslavnim crkvama, kao i na težnju da se unese raskol u pravoslavne crkve niza država. A cilj tog raskola je da podrži antiruska raspoloženja“, objašnjava Lunkin.
On u tom kontekstu posebno apostrofira Ukrajinu, gde su već dugo na delu nastojanja da se podrškom raskolnicima potkopaju temelji kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije.
„Nedavna poseta carigradskog patrijarha Vartolomeja Ukrajini imala je zadatak pre svega da se moralno i politički podrži ukrajinska crkva koju je na bazi Kijevske patrijaršije formirao bivši predsednik Petro Porošenko kako bi konkurisao Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske patrijaršije. Vartolomej unosi raskol u ukrajinsko društvo, pokušavajući da ne primećuje demonstracije protiv politike carigradske patrijaršije u Ukrajini koje su se održavale tokom njegove posete“, podseća Lunkin.

Razlozi udara na SPC

Kad je reč o pritisku na SPC, on ocenjuje da je situacija oko Srpske crkve ispolitizovana između ostalog i zato što je ona prijateljski nastrojena prema Ruskoj pravoslavnoj crkvi, ali i zato što je jedna od najuticajnijih institucija na Balkanu, sposobna da okupi oko sebe veliki broj ljudi.
„Raskol nije nova situacija, ona traje godinama, a pokušavaju da ga organizuju vlasti Crne Gore i Severne Makedonije. U Crnoj Gori su ti pokušaji bili bezuspešni, jer tamo nema opravdanih razloga za raskol. Vlast je zato krenula drugim putem, usvajanjem zakona o oduzimanju imovine SPC i odbijanju da se potpiše Temeljni ugovor. A sve su to zapravo pokušaji da se crnogorska mitropolija odvoji od SPC“, uveren je Lunkin, koji dodaje da su rezultat toga bile litije a zatim i poraz partije Mila Đukanovića na izborima prošle godine.
Lavrov je, kako kaže ruski stručnjak, ispravno uočio zajedničke odlike situacije u različitim zemljama, kada pravoslavlje postaje istureni bedem tradicionalnih vrednosti i prijateljstva s Rusijom. „Zato i jeste pravoslavna crkva postala instrument za odbranu suvereniteta zemalja i otpora tome da ih progutaju SAD i NATO“, zaključuje Lunkin.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
RUSIJA
Lavrov otkrio cilj Amerike — na udaru i Srpska pravoslavna crkva
Darko Đogo - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Zašto je Carigrad više kancelarija Stejt departmenta, a manje pravoslavna katedra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala