- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova uzvratila Kijevu svojom verzijom novog naziva za Ukrajinu: „Ukrus“

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaOficialьnый predstavitelь Ministerstva inostrannыh del Rossii Mariя Zaharova
Oficialьnый predstavitelь Ministerstva inostrannыh del Rossii Mariя Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ironično je predložila savetniku šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Alekseju Arestoviču da promeni naziv zemlje u „Ukrus“.
U kancelariji Zelenskog smatraju da Ukrajina treba da promeni naziv u Rusokrajina“ i rade na tome, podsetila je portparolka.

„Prvo, odlično što smo sada shvatili na čemu rade u kancelariji Zelenskog. A to su, neću kriti, bila pitanja. A druga stvar, poklanjam im 'Ukrus'. Ne morate da zahvaljujete“, rekla je ironično Zaharova.

Ranije je portparol ukrajinske delegacije u Kontakt grupi za Donbas Aleksej Arestovič izjavio da smatra da ukrajinska država treba da promeni naziv, i to u – Rusoukrajina.
Arestovič je takođe istakao da Ukrajina jeste Rus“ (Kijevska Rusija), a da Ruska Federacija teško da može da pretenduje na to nasleđe“.
Inače, Rus je naziv regiona u istočnoj Evropi. Tim imenom se nazivala i prva istočnoslovenska država - Kijevska Rusija. Kasnije je od tog korena dobila ime i Belorusija, kao i oblasti u Carskoj Rusiji: Malorusija, Novorusija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala