- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski lekar upozorava: Opasno isključiti gluten i meso iz ishrane dece

© Depositphotos.com / Bit245Proizvodi koji sadrže vitamin B2
Proizvodi koji sadrže vitamin B2 - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Pratite nas
Glavni pedijatar odeljenja za zdravlje grada Moskve Ismail Osmanov smatra da ishrana koja ne sadrži ugljene hidrate, meso i gluten je opasna za dečiji organizam i dodao da je veoma teško napraviti izbalansiran dečiji obrok samo na osnovu biljnih proizvoda.

„Konzumiranje namirnica koje isključuju mesne proizvode životinjskog porekla - vegetarijanska ishrana, veganska ishrana koja zabranjuje upotrebu drugih proizvoda životinjskog porekla koje isključuju i ugljene hidrate ili moderne dijete bez glutena je često opasno za organizam koji se razvija“, navodi Osmanov.

Prema mišljenju doktora, gvožđe je važan element za razvoj dečijeg organizma, a njegov nezamenljiv izvor je meso. U slučaju da se iz dečije ishrane izbaci riba onda bi organizam imao deficit joda i omega-3 kiselina, koje su takođe neophodne organizmu.
Osmanov je naveo da veliki značaj u ishrani dece imaju ugljeni hidrati. Međutim, u ishranu je potrebno uključiti „složene“ ugljene hidrate kao što je kaša, žitarice, povrće i smanjiti unos slatkiša. Doktor je podvukao da ne treba u potpunosti isključiti gluten iz ishrane.
„Isključivanje glutenskih proizvoda može dovesti do deficita vitamina B grupe i do narušavanja rada nervnog sistema“, naveo je Osmanov.
Ranije je ekspert naveo pet dijeta koje nemaju nikakvu korist za organizam. Na spisku se nalazi dijeta sa malim nivoom ugljenih hidrata, dijeta za podmlađivanje, dijeta koja uključuje povremeno gladovanje kao i dijete „Whole30“ i „Optavia“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala