- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Dominacija Rusa u sprintu, a onda nepristojan potez Ukrajinca – zbog državnog pritiska

© AP Photo / Eugene HoshikoRuski atletičari na Paraolimpijskim igrama
Ruski atletičari na Paraolimpijskim igrama - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Pratite nas
Ukrajinski paraolimpijac Ihor Cvijetov dospeo nesportski se poneo na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, jer je odbio da se popne na pobedničko postolje sa ruskim atletičarima zbog pritiska iz svoje zemlje.
U T35 trci na 100 metara zlatnu medalju osvojio je Rus Dmitrij Safronov postavivši novi svetski rekord sa 11,39 sekundi.
Bronzu je osvojio njegov sunarodnik Artem Kalašijan sa vremenom slabijim za 0,36 sekundi, čime je kompletirao impresivnu trku na 100 metara za Ruski paraolimpijski komitet.
Do skandala dolazi zbog osvajača srebra, pomenutog Cvijetova, koji je istrčao najbolje vreme u karijeri od 11,47, a zatim krenuo na dodelu medalja.
Kada je trebalo da usledi standardno slikanje osvajača medalja, Cvijetov je odbio da se pridruži Rusima na podijumu, te je neprijatno stajao na nekoliko metara od njih.
Ovakav rasplet desio se oko mesec dana nakon što je Ukrajinka Jaroslava Mahučih, atletičarka u skoku uvis, pozirala na fotografiji sa Ruskinjom Marijom Laciskene nakon osvajanja medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju.
Ukrajincima se nije svideo ovakav potez njihove atletičarke, a zbog svega je tada reagovalo tamošnje ministarstvo odbrane, koje je zahtevalo sastanak sa mladom skakačicom jer je zaboravila na „restrikcije i odgovornost“.
Mahučih je tada pretrpela veliki pritisak i od raznih drugih poznatih sunarodnika, a u njenu odbranu stao je osvajač medalje na OI, Stanislav Horuna.
„Ovo je sport, on je iznad politike“, naveo je Horuna, ukrajinski karatista.
Medalja za Srbiju na Paraolimpijskim igrama!
Emocije pokosile Srbina u Tokiju: „Izvinjavam se treneru i svojoj zemlji“
Legenda je opet u Beogradu i za Sputnjik kaže: Borio bih se pod dve zastave – i Rusije i Amerike!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala