- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Rusija testira podvodne dronove za praćenje podmornica

Pratite nas
Podvodni dronovi za traganje i praćenje podmornica već su napravljeni i trenutno se testiraju u Rusiji, saopštio je Sputnjiku predstavnik Centralnog konstruktorskog biroa morske tehnike "Rubin".

"Roboti, za razliku od klasičnih podmornica, mogu koristiti i otvorene metode za traženje neprijatelja, na primer aktivnu hidroakustiku. Uništavanje aparata zbog njegovih malih gabarita i manevarskih sposobnosti, ne samo da je otežano, već i ekonomski neisplativo. Druga opcija – pravljenje veoma velikih aparata, deplasmana od deset tona, koji imaju velike zalihe energije i složena sredstva otkrivanja. Takvi aparati se već prave i testiraju", rekao je predstavnik "Rubina".

On je naglasio da, sa tačke gledišta borbe pod vodom, najprivlačniji zadatak za robotizovane podvodne aparate – traganje i praćenje podmornica protivnika.
Na prošlom forumu "Armija 2021" Konstruktorski biro "Rubin" je predstavio nekoliko novih podvodnih aparata za civilnu namenu, između ostalog, "Amulet-2", veoma male klase. On je predviđen za traganje, istraživanje i osmatranje pri porinuću do 70 metara.
Pored toga, na štandu "Rubina" bio je predstavljen i atomski robotizovani podvodni aparat "Vitjaz-D" koji se prvi u svetu porinuo na dno Marianske padine (11.022 metara).
Konstruktorski biro "Rubin" je specijalizovan za projektovanje podmornica i bespilotnih podvodnih aparata. Trenutno se u Ratnoj mornarici Rusije nalazi nekoliko tipova podmornica koje je projektovao "Rubin", između ostalog, strateške atomske klase "Borej" i konvencionalne klase "Varšavjanka".
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala