- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Protest prosvetara u Beogradu: Smanjiti broj učenika u odeljenjima i povećati plate

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICProtest prosvetara u Beogradu
Protest prosvetara u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Pratite nas
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije protestovala je danas ispred Skupštine i Vlade Srbije zahtevajući smanjenje broja učenika u odeljenjima na najviše 24, jer će tako, kako kažu, nastava biti kvalitetnija.
Na protestu pod sloganom "Ne odustajemo", pored tog osnovnog zahteva, prosvetari su tražili i pravednije platne razrede, kao i povećanje plate prosvetnim radnicima.
Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković rekla je da je danas dostavljen dopis predsedniku Srbije, Vladi kao i parlamentu u kojem su izložili svoje zahteve i ukazali na određene članove zakona koji podrazumevaju da broj učenika u razredima bude 24, a ne 30 ili 33, koliko ih sada ima.
Ona, takođe, smatra da period pandemije, u kojem su se učenici škola delili po grupama, najbolje ukazuje na potrebu da se broj učenika smanji.
"Delili smo učenike jer ih je bilo previše u učionicama, trebalo bi da je sada svima jasno da je neodrživo imati kvalitetno obrazovanje sa tim brojem", rekla je Jankovićeva.
Dopis sa zahtevima Unije, koji je poslat predstavnicima vlasti, potpisalo je 30.000 članova Unije sindikata Srbije, a inicijativa za ispunjenje tih zahteva počela je u junu.
Okupljeni članovi Unije iz Beograda i više gradova Srbije nastavili su protestnu šetnju do Vlade Srbije, odnosno do Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala