- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Potrošene poslednje zalihe: Kraj za velikog zagađivača

CC0 / Pixabay / Benzinska pumpa
Benzinska pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Pratite nas
Nakon što su prošlog meseca potrošene poslednje zalihe benzina sa olovom na svetu označen je kraj njegovog korišćenja, saopštio je Program za životnu sredinu Ujedinjenih nacija (UNEP).
Kampanja UN-a za obustavu korišćenja benzina sa supstancom koja predstavlja veliku opasnost po zdravlje ljudi i životnu sredinu trajala je 19 godina.
Alžir, jedina zemlja u kojoj se točio olovni benzin za vozila, potrošio je poslednje zalihe u julu, navodi se u saopštenju UNEP-a.
Agencija je navela da benzin zagađuje vazduh, zemlju i vodu za piće i može izazvati bolesti srca, moždani udar i rak. Neka istraživanja su pokazala da šteti razvoju mozga, posebno kod dece.
U saopštenju UNEP-a se navodi da je prestanak upotrebe olovnog benzina nakon jednog veka označio ogromnu prekretnicu.
„Olovno gorivo ukratko ilustruje sve vrste grešaka koje je čovečanstvo činilo na svim nivoima naših društava“, izjavila je Inger Anderson, izvršna direktorka UNEP-a.
Te greške su, prema njenim rečima, dovele do klimatskih promena, zagađenja i a gubitka biodiverziteta, ali da globalni odgovor na olovo u gorivu pokazuje da čovečanstvo može da uči na greškama i da ih popravlja.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da danas slavimo vrhunac globalnog, višedecenijskog napora da se svet oslobodi olova u benzinu.
„Ovo postignuće će sprečiti više od milion preuranjenih smrti svake godine i zaštititi decu od izloženosti olovu. Nastavimo sa izgradnjom čistije i zelenije budućnosti za sve“, rekao je Gutereš.
Toksičnost olova je prepoznata još u rimsko doba. Ipak, počeo je da se dodaje benzinu početkom dvadesetih godina prošlog veka kako bi automobile učinio moćnijima. Od tada se, kako je preneo RTS, koristio u svim „benzincima“ globalno, sve do sedamdesetih godina prošlog veka, kada su bogatije zemlje počele postepeno da ga izbacuju iz upotrebe.
Folksvagen  - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Zbogom benzinu i dizelu: Nemački gigant otkriva planove za Evropu
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala