- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Mersad -16: Iran uspešno testirao raketni sistem domaće proizvodnje /foto/

© AP Photo / Iranska vojskaIranska raketa
Iranska raketa - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Pratite nas
Iranska vojska uspešno je testirala svoj najnoviji domaći odbrambeni raketni kompleks sa sistemom Mersad-16, koji otkriva i uništava višestruke neprijateljske ciljeve.
Iranska vojska testirala je optimizovani raketni sistem Mersad-16 u pustinji Dašt-e Kavir u provinciji Semnan, izvestili su iranski mediji.
„Kompleks domaće proizvodnje napravljen je za presretanje ciljeva velike brzine, poput krstarećih raketa na malim nadmorskim visinama“, rekao je brigadni general Muhamed Hošgalb, zamenik načelnika operacija Vojske PVO.
Hošgalb je rekao da je novi raketni sistem zemlja-vazduh izuzetno napredan, sa mogućnostima elektronskog ratovanja i da je proizveden upotrebom sto odsto iranske tehnologije. Tvrdi da se sistem dokazao i da je spreman za sprovođenje u odbranu Irana od neprijateljskih strana.
Testirani sistem usavršio je postojeće mogućnosti neutralisanja dolaznih neprijateljskih ciljeva, dodajući prethodnom modelu mnoštvo poboljšanih i novih odbrambenih opcija. Potpuno je mobilan i uključuje novu iransku radarsku tehnologiju (Hafez i Najm-804) i novu raketu, nazvanu „Šalamčeh 2“, navodi poluzvanična novinska agencija Mehr.
Iran je tokom protekle godine javno uveo brojne nove sisteme usred sve većih tenzija sa SAD i njihovim saveznicima. Iranci se ponose svojim domaćim odbrambenim sposobnostima, prenosi RT.
U maju, usred eskalacije sukoba između Izraela i Palestinaca, Iran je otkrio tri nove odbrambene mašine, uključujući radarski sistem „Kuds“, raketni sistem zemlja-vazduh nazvan „9-dana“ i bespilotnu letelicu pod imenom „Gaza“ sa dometom od 2.000 kilometara.
Iranski avion leti pored naftnog tankera za vreme manevara u Omanskom zalivu - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2020
Uprkos sankcijama: Iran predstavio naoružanje domaće proizvodnje /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala