Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić: Zeman nije poslao ambasadora na Kosovo

© Sputnik / Olivera IkodinovićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Pratite nas
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ističe da mu je predsednik Češke Miloš Zeman rekao da nije primio akreditivna pisma za kosovskog ambasadora i da nije poslao češkog ambasadora na Kosovo.
Dačić je rekao da je Beograd češkom predsedniku na tome veoma zahvalan.
Na pitanje da li predsednik Zeman, sa kojim se sastao prilikom boravka u Češkoj, rekao konkretno kakav je njegov stav za rešavanje kosovskog pitanja, Dačić je naveo:
"Ne, nije ulazio u taj deo problema. On ima puno razumevanje oko tog problema, rekao mi je da nije primio akreditivna pisma za njihovog ambasadora i da nije poslao češkog ambasadora na Kosovo, na čemu smo mu veoma zahvalni".
Dačić je rekao da su odnosi Srbije i Češke na veoma visokom nivou, a da je sa domaćinima, pre svega sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Češke Radekom Vondarčekom, razgovarao o produbljivanju saradnje i potrebi da međusobni susreti budu redovni.
Naveo je da Češka sa svega nekoliko zemalja ima redovne godišnje sastanke predstavnika parlamenata.
"Dogovorili smo se da posle izbora u Češkoj, koji će biti u oktobru ove godine i izbora u Srbiji, koji će biti u aprilu sledeće godine, nastavimo naše dobre bilateralne odnose", rekao je Dačić.
Dačić je tokom posete Češkoj, osim sa Vondarčekom i Zemanom, razgovarao i sa češkim premijerom Andrejem Babišem i istakao da se sa svim sagovornicima saglasio da su odnosi dve zemlje na veoma visokom nivou, preneo je Tanjug.
"Te odnose prati razvoj naših političkih komunikacija i sastanaka, ali i razvoj ekonomske saradnje koja je u prošloj godini dostigla 1,2 milijarde evra", rekao je Dačić.
Dodao je da je su češke investicije u Srbiji sve veće i da se privredna saradnja dve zemlje odvija na veoma zadovoljavajući način.
Naveo je da su predstavnici Češke veoma zahvalni Srbiji, pre svega predsedniku Aleksandru Vučiću na doniranim vakcinama.
"To je Češkoj veoma značilo", rekao je Dačić.
Kaže da je predsedniku Zemanu preneo očekivanja da će prihvatiti poziv predsednika Srbije da poseti našu zemlju u što skorijem periodu.
"Oni su zainteresovani da tom prilikom predsednik Zeman otvori Češku kuću koja postoji u našoj zemlji", rekao je Dačić.
Istakao je da Češka Srbiju smatra ne samo prijateljskom, već i bratskom zemljom.
Naveo je da je tokom posete Češkoj bilo reči i o Bledskom strateškom forumu, koji će biti održan sutra u Sloveniji.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala