- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Cene gasa u Evropi na istorijskom maksimumu

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaRadnik RN-Purneftgaza, ćerke firme Gasproma kod kompresorske stanice na gasnom polju Karampur u autonomnoj oblasti Jamal Nenec
Radnik RN-Purneftgaza, ćerke firme Gasproma kod kompresorske stanice na gasnom polju Karampur u autonomnoj oblasti Jamal Nenec - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Pratite nas
Na evropskom tržištu fjučersa cene gasa su prvi put u istoriji previsile 600 dolara za 1.000 kubnih metara, svedoče podaci sa tržišta.
Kako se navodi, cena oktobarskog ugovora je 30. avgusta dostigla 600,6 dolara, a do kraja dana cena se spuštala do 588 dolara.
Takođe rastu cene i na spot tržištu: vrednost ugovora za gas „dan unapred“ sa isporukom u utorak dostigla je 580 dolara na najlikvidnijem evropskom čvorištu, holandskom TTF.
Na evropskim platformama cena gasa je bila u porastu tokom celog avgusta. Analitičari su naveli da su razlozi za to, između ostalog, visoka potražnja za gorivom u Aziji i nedovoljne zalihe u skladištima gasa u severozapadnoj Evropi i neizvesnost sa pokretanjem gasovoda „Severni tok 2“.
Inače, „Gasprom“ je za septembar kupio samo četiri odsto obima dodatnih kapaciteta koje je predložio Kijev, iako je prethodnih meseci kupio sve.
Gasovod  - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2021
"Plavo zlato" na istorijskom maksimumu: Da li je era jeftinog gasa završena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala