- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarska: Na pomolu nova stranka

CC0 / Pixabay / Zgrada bugarskog parlamenta
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Pratite nas
Treći parlamentarni izbori u Bugarskoj za pola godine sve su izvesniji, a politikolog Kalojan Velčev smatra da bi na političkoj sceni bi mogla da se pojavi nova stranka na čelu sa aktuelnim ministrom ekonomije Kirilom Petkovom i ministrom finansija Asenom Vasilevom.
U bugarskim medijima se danas pojavila informacija da bi Petkov i Vasilev mogli zajedno sa osnuju stranku. Međutim, sami zvaničnici odbili su da komentarišu te navode.

Prema mišljenju politikologa Kalojana Velčeva, takav projekat ima velike šanse da uspe.

Kako kaže, lider stranke „Postoji takav narod“ Slavi Trifonov izdao je ideje antivladinih protesta iz 2020. godine ili u stvarnosti jednostavno nije želeo da upravlja zemljom, zbog čega njegova partija nije uspela da formira vladu.
Tehničku vladu kojoj pripadaju Petkov i Vasilev imenovao je predsednik Rumen Radev i uspela je da pokaže svoje uspešne predstavnike, kaže Velčev.
Ekspert je u intervjuu za list „Kapital“ izjavio da su oni „uspeli tokom svog rada u tehničkoj vladi da učine sve što Trifonov, izgleda, nije sposoban da učini“.
„Sasvim je logično da su velika očekivanja promena povezana upravo sa ove dve ličnosti“, zaključio je.
Novi izbori u Bugarskoj za sada nisu zakazani, ali je, prema mišljenju mnogih stručnjaka i samih lidera parlamentarnih grupa, takva mogućnost izuzetno velika.
Podsetimo, u Bugarskoj su već dva puta održani parlamentarni izbori: prvi put, redovni, 4. aprila, a kada je pobedio GERB , ali vladu nije uspeo da formira. Ponovljeni izbori održani su 11. jula i na njima je pobedila opoziciona stranka „Postoji takav narod“. Ta stranka je prethodno dobila mandat za sastav vlade, ali je naknadno odustala.
Mišljenje stručnjaka je da je malo verovatno da će socijalisti, koji imaju poslednju šansku da formiraju vladu, uspeti u tome, budući da im fali podrška ostalih partija.
Ukoliko sastav vlade koji bi uskoro trebalo da predloži Bugarska socijalistička partija, ne dobije odobrenje parlamenta, to bi značilo održavanje trećih parlamentarnih izbora ove godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala