- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarska: Da li će biti imenovana nova prelazna vlada?

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarski parlament
Bugarski parlament - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Pratite nas
Bugarski socijalisti, kojima je predsednik Rumen Radev naložio da formiraju redovnu vladu, gube moguće pristalice u skupštini: stranka Demokratska Bugarska saopštila je da neće doći na konsultacije sa Bugarskom socijalističkom partijom (BSP).
Prema rečima lidera Demokratske Bugarske Hrista Ivanova, on ne vidi smisao takvog sastanka, istakavši da su konsultacije organizovane u cilju unapređenja liderke socijalista Kornelije Ninove uoči ponovljenih parlamentarnih izbora.
„To je besadržajan sastanak. S obzirom na to da je mandat koji je dodeljen Bugarskoj socijalističkoj partiji osuđen na propast i s obzirom na to da nema parlamentarne većine, to se pretvara u predizbornu reklamu gospođe Ninove“, rekao je Ivanov za Bugarski nacionalni radio.
Ninova je, sa svoje strane, odgovorila Ivanovu, rekavši da on ne teži formiranju redovne vlade.
„Demokratska Bugarska ne želi da se formira redovna vlada, oni žele da se raspišu ponovljeni izbori… Oni ne žele da mi počnemo da menjamo taj model upravljanja kome se protivi na hiljade stanovnika zemlje“, izjavila je Ninova.
Istovremeno je premijer prelazne vlade Stefan Janev izrazio spremnost da bude na čelu i sledeće prelazne vlade koja će biti formirana ukoliko Bugarska socijalistička partija ne uspe da formira redovnu vladu. Verovatnoća takvog ishoda je velika, jer su dve najveće stranke odbile da podrže BSP.
Podsetimo, prelaznu vladu u Bugarskoj imenuje predsednik, a aktuelna prelazna vlada u Bugarskoj formirana je nakon što parlament nije uspeo da formira redovnu vladu nakon parlamentarnih izbora u aprilu.
„To će biti odluka predsednika. On određuje sastav prelazne vlade. Ako bude potrebno, mogu nastaviti da vršim funkciju premijera prelazne vlade“, rekao je Janev.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
REGION
Bugarska: Treći parlamentarni izbori na pomolu?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala