Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bošnjačko nacionalno veće protiv himne u školama: "Bože pravde" je provokacija

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava Srbije
Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Pratite nas
Bošnjačko nacionalno veće pozvalo je sve uprave obrazovno-vaspitne ustanove da i ovu školsku godinu otpočnu dostojanstveno, poštujući različitosti, bez provokacija dece i nastavnika bošnjačke nacionalnosti. Iz Veća navode da trenutnu himnu Srbije Bošnjaci ne doživljavaju kao državnu već nacionalnu himnu srpskog naroda.
Iz Bošnjačkog nacionalnog veća navode da Bošnjaci iz Raške oblasti vekovima pokazuju nastojanje da žive u miru sa svim ostalim narodima i da poštuje državu u kojoj živi uz očekivanja da država uzvraća poštovanje i uvažava Bošnjake i njihova osećanja.
"Poštovanje je dvosmerni proces, bićete poštovani u istoj meri u kojoj poštujete druge, pa se nalog ministra da školska godina otpočne intoniranjem srpske himne smatra nepoštovanjem različitosti i provokacijom nesrpskih naroda", navodi se u saopštenju.
Tekst himne, ali i grb Srbije, kako se navodi u saopštenju, ne odražava stvarnu nacionalnu strukturu države i u njima se Srbija ne može prepoznati kao multietnička i multikonfesionalna zemlja, što u stvarnosti ona jeste.
Bošnjačko nacionalno veće zatražilo je od prvog potpredsednika Vlade Srbije ministra Branka Ružića da pokrene inicijativu da se usvoje novi državni simboli koji će jednako uvažavati sve narode i manjine u Srbiji i koji će kod sve dece rezultirati osećajem pripadnosti i ljubavi prema državi.
"Himna 'Bože pravde' odraz je isključivo srpskog identiteta i svesrpskog životnog prostora isključujući sve ostale narode, pa je za Bošnjake ona neprihvatljiva. Himna 'Bože pravde' bila je himna Republike Srpske u periodu od 1992. do 2007. godine kao i himna bivše Republike Srpske Krajine. Bošnjačko nacionalno veće još jednom poziva sve obrazovno-vaspitne ustanove da poštuju vekovne tekovine dobrog suživota u Sandžaku te da i ovu školsku godinu otpočnu u miru i slozi bez provokacija dece bošnjačke nacionalnosti", zaključuje se u saopštenju.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala