- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika i Ukrajina potpisale sporazum o vojnoj saradnji: Jedan od ciljeva – otpor „ruskoj agresiji“

© Flickr / U.S. Army EuropeZastave SAD i Ukrajine
Zastave SAD  i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Pratite nas
Amerika i Ukrajina potpisale su sporazum kojim će biti proširena saradnja u pogledu Crnog mora, sajber-bezbednosti i razmeni obaveštajnih podataka.
Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je na sastanku u Vašingtonu sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim da taj dokument sadrži saradnju u proizvodnji oružja.
Prema njegovim rečima, „okviran sporazum“ omogućiće „širenje saradnje i promovisanje zajedničkih prioriteta“.
Kako se navodi, među tim prioritetima je suprotstavljanje „ruskoj agresiji“, „sprovođenje vojnih reformi i reformi u sferi odbrambene industrije, koje podržavaju želju Ukrajine za pridruživanjem NATO-u, produbljivanje saradnje u oblastima poput bezbednosti na Crnom moru, sajber-bezbednosti i razmene obaveštajnih podataka“.
Šef Pentagona je rekao da novi paket američke vojne pomoći Ukrajini sadrži protivtenkovske raketne sisteme „Džavelin“.
„Kao što znate, predsednik SAD Džozef Bajden odobrio je novi paket vojne pomoći u vrednosti 60 miliona dolara, koji sadrži sisteme 'Džavelin'' i drugo“, rekao je Ostin na sastanku sa Zelenskim.
Istovremeno, on kaže da Amerika podržava želju Ukrajine za ulaskom u NATO, kao i da će vojni resori dveju zemalja potpisati sporazum o podršci reformi potrebnih za članstvo u Alijansi.
Prema njegovim rečima, neki od ciljeva sporazuma biće podrška Ukrajine i „obuzdavanje ruske agresije“.
S tim u vezi, Ostin je istakao da će Vašington nastaviti da bude uz Kijev u pružanju otpora „ruskoj agresiji“, kao i da Moskva mora da prestane da „podržava sukob na jugoistoku Ukrajini“. Pozivamo Rusiju da obustavi okupaciju Krima, rekao je američki ministar odbrane.

Zelenski: Nova etapa u odbrambenoj saradnji

Sa svoje strane, ukrajinski predsednik je sporazum u odbrambenoj sferi potpisan između SAD i Ukrajine nazvao novom etapom u saradnji dveju zemalja.

„Za nas je veoma važna američka podrška teritorijalnog integriteta Ukrajine, članstvo u NATO-u i zajedničko suprotstavljanju agresiji Ruske Federacije“, napisao je on na svom Tviter nalogu.

Zelenski bi sutra trebalo da se sastane sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom. Planirano je da ključna tema ukrajinsko-američkih pregovora u Vašingtonu bude uključivanje SAD u mirno regulisanje sukoba u Donbasu. Još jedna važna tema dvojice lidera biće „Severni tok 2“ i garancijama energetske bezbednosti Ukrajine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala