51. Skup slavista u Beogradu okuplja studente srpskog jezika iz 17 zemalja

© Sputnik / Marijana KolakovićĆirilična slova
Ćirilična slova - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Pratite nas
Pedeset prvi Skup slavista biće otvoren sutra na Filološkom fakultetu u Beogradu, saopštio je Međunarodni slavistički centar koji organizuje manifestaciju.
Na ovaj seminar za srpski jezik, književnost i kulturu će doći najbolji strani studenti srpskog jezika iz 17 zemalja Evrope i sveta (Austrija, Belorusija, Bugarska, Velika Britanija, Italija, Japan, Kina, Mađarska, Makedonija, Nemačka, Poljska, Češka, Slovenija, Slovačka, Francuska, Rusija, Rumunija) s najuglednijih univerziteta.
Na Skupu slavista koji će trajati do 21. septembra će učestvovati i studenti drugih struka koji uče i srpski jezik (studenti političkih nauka, istorije, ekonomije, diplomatije), što čini ukupno 60 najboljih studenata srpskog jezika iz sveta.
Ruski lingvista Vladimir Plungjan - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2018
Veliki ruski lingvista: Ne bi bilo dobro da svi Sloveni progovore na engleskom
U saradnji sa slavističkim katedrama u inostranstvu, tokom prethodnih 50 godina ovaj seminar je pohađalo više od 3.000 studenata sa stipendijama, a oni su danas ugledni profesori univerziteta srpskog jezika po svetu, novinari, prevodioci srpske književnosti, diplomate, politikolozi, istoričari.
Tokom tri nedelje u Srbiji za studente slavistike će biti organizovana nastava na Filološkom fakultetu u Beogradu, koja sadrži predavanja iz srpskog jezika, književnosti i kulture.
Biće organizovani i specijalistički kursevi savremenog srpskog jezika i savremene srpske književnosti, „Mala škola rokenrola“, kurs za usavršavanje lektora i kurs narodnih pesama i igara.
Tokom boravka u Beogradu, učesnici Skupa slavista će posetiti Narodni muzej, Institut za srpski jezik, Maticu srpsku, Muzej Nikole Tesle, Muzej Ive Andrića, Institut za srpsku književnost i umetnost, Narodnu biblioteku i kraljevski dvorski kompleks Beli dvor.
Sudski čekić i knjiga - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Zašto srbista ne želi da bude lingvistkinja /video/
Studenti će obići i Konak kneginje Ljubice, Sabornu crkvu, Kosančićev venac, Konak kneza Miloša, Hram Svetog Save, Avalski toranj i Adu Ciganliju.
U okviru stručnih izleta polaznici će posetiti kulturno-istorijske spomenike kao što su manastiri Manasija i Tronoša, Sremski Karlovci, a u planu je i obilazak Valjeva i Brankovine, kao i trodnevni boravak u Tršiću.
Održavanje 51. Skupa slavista je realizovano u organizaciji Međunarodnog slavističkog centra i Filološkog fakulteta, a veliku pomoć su pružili - Ministarstvo prosvete i nauke, Ministarstvo kulture, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Zadužbina Desanke Maksimović, Dositejeva zadužbina, Narodna biblioteka Smederevo, Društvo za srpski jezik i Skupština opštine Loznica.
Međunarodni slavistički centar na Filološkom fakultetu u Beogradu je najstarija institucija ove vrste u slovenskom svetu, koja neprekidno radi od osnivanja 1971. godine do danas.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala