Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Usvojene važne odluke za Beograd: nove zabrane, novi spomenici, ulica i skver

© AP Photo / Darko VojinovicKafići u Beogradu u doba korone
Kafići u Beogradu u doba korone - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
Pratite nas
Ugostiteljski objekti u Beogradu posle 22 sata radnim danom i posle 23 petkom i subotom neće moći da emituju muziku u baštama, odnosno neće biti dozvoljeno da se muzika iz ugostiteljskih objekata čuje u baštama, odlučeno je u Skupštini grada Beograda, usvajanjem Izmena i dopuna Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na teritoriji prestonice.
Na današnjoj sednici usvojena je i odluka da se u stambenim zgradama zabranjuje upotreba otvorenog plamena i korišćenje ćumura.
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da je buka iz ugostiteljskih objekata jedan od najčešćih problema sa kojima se gradska uprava suočava i jedan od najčešćih razloga za žalbe građana.
Vesić kaže da će se na ovaj način obezbediti mir za sve građane, a istovremeno omogućiti ugostiteljima da rade.
"Ova odluka se ne odnosi na Skadarliju, Adu Ciganliju i priobalje duž vodotokova prvog reda Save i Dunava jer ćemo problem buke iz ugostiteljskih objekata koji se tu nalaze rešiti na drugi način, odnosno donošenjem Zakona o buci, kada će svi morati da sprovedu tehničke mere zaštite od buke kako bi mogli da rade normalno", rekao je Vesić.
Što se tiče ostalih ugostiteljskih objekata u Beogradu, naveo je da će se od 6. ili 7. septembra, kada bude stupila na snagu odluka koja je danas usvojena, rigorozno kontrolisati njena primena.
Inače, za kršenje ove odluke propisane su najviše moguće kazne: 150.000 dinara za pravna lica, 25.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu i 75.000 dinara za preduzetnika.
"Za više od 95 odsto ugostitelja ništa se neće promeniti"

Zabranjena upotreba otvorenog plamena i ćumura u zgradama

Na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda usvojena je i odluka da se u stambenim zgradama zabranjuje upotreba otvorenog plamena i korišćenje ćumura.
Goran Vesić je objasnio da se odluka koja će stupiti na snagu 1. januara sledeće godine, odnosi na stanare i vlasnike ugostiteljskih objekata koji su u stambenim zgradama.
Naveo je da je, prema izveštajima MUP-a i vatrogasnih službi, upotreba otvorenog plamena i korišćenje ćumura jedan od najčešćih uzroka požara u stambenim zgradama i podsetio da je u poslednje vreme bio veliki broj požara, uz žrtve i veliku materijalnu štetu.
Podsetio je da je uzrok nedavnog požara u kineskom tržnom centru, kao i onog u Čika Ljubinoj ulici, bila plinska boca.

Novi spomenici, ulica i skver

Beogradska skupština usvojila je i odluku da jedna ulica na Voždovcu ponese ime Ljubana Jednaka, koji je jedini preživeli iz glinske crkve 1941. godine.
Milena Dravić i Dragan Nikolić dobiće svoj skver u Beogradu. On se radi i biće završen 17. septembra, a nalazi se između Mileševske i Cara Nikolaja.
Diže se i spomenik "Alaski krst" na inicijativu Asocijacije alasa Srbije i nalaziće se na Adi Huji. On se diže kao znak sećanja i zahvalnosti na sve ribare koji su živeli u Beogradu.
Spomenik će dobiti Duško Radović, kao i Mihajlo Pupin, a biće postavljen ispred tehničkih fakulteta, paralelno sa Teslinim.
Vesić je naveo da je biti podignut spomenik poginulim borcima i umrlim ratnim vojnim invalidima u ratovima od 1991. godine do 1999. godine. Novo obeležje će se nalaziti u parku preko puta spomenika Gavrilu Principu, na uglu Sarajevske i Nemanjine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala