- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Tri navike iz kafane koje štete zubima

CC0 / Pixabay / Kafe
Kafe - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
Pratite nas
Stomatolozi savetuju da neke navike ipak treba da izbacimo ako želimo da sačuvamo svoje zube.
Zdravi zubi su jedan od ogledala zdravlja u globalu, a praktikovanje dobre oralne higijene uključuje više od pukog pranja zuba dva puta dnevno kako bi se sprečio karijes. Ovo su tri loše navike koje svi imaju kada odu u kafić i odluče se za hladne, ledene napitke i koktele.

Grickanje leda iz pića

Zbog tvrdoće i niske temperature kockice leda deo zuba lako se može okrnjiti. Problem je što tokom grickanja leda ponekad dolazi do mikroskopskih pukotina na gleđi što se sa vremenom pretvara u ozbiljan problem. Zdrobljeni led je manje štetan.

Mućkanje vina u ustima

Vino stvara kiselinu koja nagriza zubnu gleđ, a belo je opasnije od crnog. Još gora su penušava vina. Stručnjaci za vino kažu kako je dobro promućkati prvi gutljaj vina po ustima kako bi se osetila prava aroma, ali, dulje mućkanje u ustima treba izbegavati.

Ispijanje pića bez slamke

Ispijanje nekih pića bez slamke može naštetiti zubima. Šećerna pića poput onih gaziranih, limunade ili sportskih pića sa dodatim šećerom mogu biti posebno štetna za zube. Šećer u napicima hrani bakterije odgovorne za karijes, a to možete sprečiti jednostavnim pijenjem kroz slamku i ispiranjem usta vodom posle toga, piše Magazin novosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala