- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski lekari prvi na svetu na jedinstven način operisali tumor mozga

© Depositphotos.com / Sudok1 Rendgenski snimak mozga pacijenta
Rendgenski snimak mozga pacijenta - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
Pratite nas
Ruski lekari su prvi na svetu na jedinstven način operisali pacijentkinju sa malignim tumorom mozga. Operacija je zasnovana na izdvajanju krvotoka mozga, piše Nacionalni medicinsko-istraživački centar za radiologiju Ministarstva zdravlja Rusije.

Tumori slični glioblastomima (najopasniji tumori mozga) se veoma teško leče zbog neobičnog sastava i strukture moždanih tkiva. Kako bi izvršili operaciju, lekari su izmislili aparat koji će na veštački način snabdevati mozak krvlju sa ciljem da se on hrani nezavisno od ostalih delova tela. Pritom, mozak dobija koncentrovane doze hemoterapije koja ubija tumor, ali ne šteti samom organu. Kada se izbore sa tumorom lekari ponovo „priključuju“ mozak na zajednički krvotok.

Metoda je istražena na pacijentkinji od 45 godina na njenom desnom parijetalnom režnju lobanje (nalazi se iznad potiljačnog, a iza čeonog režnja) i frontalnom (čeonom) režnju lobanje. Lekari su se nakon konzilijuma odlučili za eksperimentalnu operaciju koju su izveli 23. avgusta i koja je trajala 5,5 sati. Prema rečima lekara, operacija je bila uspešna.
Pacijentkinja je trenutno pod nadzorom specijalista Nacionalnog medicinskog istraživačkog centra za radiologiju. Prema rečima lekara, težina njenog stanja odgovara obimu operacije koja je obavljena, kao i da su kognitivne funkcije mozga sačuvane u potpunosti.
U operaciji je učestvovalo 20 ljudi iz pet naučno-medicinskih ustanova Rusije. Operacijom je rukovodio onkolog Andrej Kaprin.
Lekari nastavljaju da prate oporavak pacijentkinje, mada je već sada jasno da će mnogi pacijenti sa sličnim dijagnozama dobiti nadu, smatraju u pres službi Istraživačkog centra.
Naučnik u laboratoriji - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
Neverovatno otkriće: Naučnici u laboratoriji uzgojili mini-mozak, on razvio oči
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala