- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milanović: Dodikova inicijativa dobronamerna, ali nije realna

© AFP 2023 / THIERRY CHARLIERPremijer Hrvatske Zoran Milanović
Premijer Hrvatske Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
Pratite nas
Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je da smatra dobronamernom inicijativu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da predsednici Srbije, Turske i Hrvatske posreduju u pregovorima o budućnosti o BiH.
Milanović je u Splitu rekao da Dejtonski sporazum, čiji su garanti Hrvatska i Srbija, nije propao, ali se, istakao je, ne poštuje.

„Tumačim je (inicijativu), nećete verovati, dobronamerno. Određene političke opcije u BiH optužuju Hrvatsku za zločinački poduhvat, to rade dva člana Predsedništva — predstavnik Bošnjaka i predstavnik Hrvata“, rekao je Milanović.

Milanović, međutim, smatra da Dodikova inicijativa nije realna, jer bi trebalo svi da je prihvate, a da ostali članovi Predsedništva BiH ne misle isto kao Dodik.
Podsetio je da je Alija Izetbegović primio najviše odlikovanje i to im je, kazao je, tada bilo dobro, a njegovi naslednici danas govore da Hrvatska želi da raskomada Bosnu, preneli su hrvatski mediji.
„Ne tražimo puno, samo ono što je zapisano u Dejtonskom sporazumu. Nije realno jer ova dvojica (Željko Komšić i Šefik Džaferović) to ne žele. Mislim da Dodik više ukazuje da ovo nije održivo“, naveo je Milanović.

Komšić odgovorio Milanoviću

Na Milanovićevu izjavu reagovao je predsedavajući Predsedništva BiH, Željko Komšić, koji je hrvatskog predsednika pozvao da, kako je rekao, prestane da se dodvorava Dodikovoj i beogradskoj politici.
„Niko nije rekao da je Hrvatska zločinačka država, tako da nema potrebe da Milanović izvrće naše reči. To što postoje presude međunarodnih sudova na koje se pozivamo, nije nikakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, nego baš suprotno“, rekao je Komšić i dodao:
„Svoj odnos prema Republici Hrvatskoj kao državi pokazali smo jasnim stavom da BiH ne treba da procesuira generale Hrvatske vojske zbog legitimnih oslobodilačkih operacija pri oslobođenju Hrvatske, a na čemu insistiraju upravo oni što ih Milanović danas advokatiše, a dolaze iz entiteta koji je on sam nazivao genocidnim“, preneo je portal „Kliks“.
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2021
REGION
Dodik: Situaciju u BiH moguće rešiti uz posredovanje Turske, Srbije i Hrvatske
Milorad Dodik  - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
Dodik: Mislim da je Erdogan duboko svestan podeljenosti u BiH
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala