Matica srpska obeležava vek od rođenja Dobrice Ćosića

CC BY-SA 3.0 / Stevan Kragujevic / Dobrica Ćosić
Dobrica Ćosić - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
Pratite nas
Biblioteka Matice Srpske priredila je elektronsku izložbu povodom 100 godina od rođenja srpskog pisca, esejiste i političara Dobrice Ćosića.
Postavka, koju čini izbor književnih dela i literature o životu i stvaralaštvu Dobrice Ćosića, može se pogledati od 23. avgusta 2021. godine, u javnom katalogu Biblioteke. Autor izložbe je Nenad Stanojević, a urednik je Selimir Radulović.
Dobrica Ćosić rođen je 29. decembar 1921. godine u selu Drenova, nadomak Trstenika, od majke Radmile i oca Živojina. Početkom Drugog svetskog rata učestvovao je u ratu kao partijski ilegalac u trsteničkom i temničkom kraju. Februara 1943. godine postao je komesar Rasinskog partizanskog odreda, da bi krajem iste godine počeo je sa pisanjem članaka pod pseudonimom Gedža.
Roman „Daleko je sunce“ objavio je 1951. godine, a tri godine kasnije „Korene“. Tom prilikom Ćosić je rekao:
„Okrenuo sam se prošlosti svakako da bih kroz nju bolje video nas savremenike... Roman priča dramu jedne stare srpske porodice... Želja mi je da na ’Korene’ dozidam jednu veću romansijersku građevinu.”
NIN-ovu nagradu kritike za roman „Koreni“, kao najbolji roman objavljen u 1954. godini uručili su mu: Milan Bogdanović, Velibor Gligorić, Borislav Mihajlović Mihiz, Eli Finci, Zoran Mišić i Stevan Majstorović.
Nakon „Korena“, Ćosić je objavio roman „Deobe“, zatim „Bajku“, tetralogiju „Vreme smrti“, trilogiju „Vreme zla“ kao i „Vreme vlasti I“ i „Vreme vlasti II“. Dobitnik je brojnih nagrada, domaćih i inostranih, a njegova dela prevedena su na tridesetak jezika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala