- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Ko u EU najviše troši na vojsku: Samo dve članice ispunjavaju uslov NATO-a

© AFP 2023 / Raigo PajulaVojska Estonija
Vojska Estonija - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
Pratite nas
Prema podacima Evrostata, Hrvatska za odbranu izdvaja manje od evropskog proseka od 1,2 odsto BDP-a dok najviše izdvaja Estonija, čak 2,1 odsto.
Obaveza članica NATO saveza je izdvajanje minimalno dva odsto svog BDP-a za odbranu, a taj uslov od članica EU, a koje su ujedno i deo NATO-a, ispunjavaju samo Estonija i Grčka.
U 2019. godini opšti državni rashodi država članica EU za odbranu iznosili su 168,5 milijardi evra, što predstavlja 2,6 posto ukupnih rashoda opšte države. To je ekvivalent 1,2 odsto BDP-a.
Od 2014. udeo izdataka za odbranu u ukupnim državnim rashodima neznatno se povećao, dok je postotak BDP-a ostao stabilan na 1,2 odsto BDP-a, navodi Evrostat, a prenosi Indeks.
Najviše BDP-a na odbranu troši Estonija, a najmanje Irska.
Najviše na odbranu u EU troše Estonija (2,1 odsto) i Grčka (2 odsto), a njih slede Letonija, Kipar, Francuska, Rumunija, Litvanija, Poljska i Holandija, koje sve troše više od proseka EU.
Najmanje na odbranu troši Irska, samo 0,2 posto, a manje od jedanodsto troše još Luksemburg, Austrija, Malta, Portugal, Španija, Belgija i Češka.
Hrvatska je na sredini liste, na odbranu troši jedan odsto BDP-a, kao i Mađarska i Slovenija.
Treba napomenuti da su ovo podaci za 2019, pa je moguće da će Hrvatska nakon kupovine borbenih aviona ubuduće imati višu poziciju na Evrostatovoj listi, piše portal.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala