- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

FSB otkrio: Japan spremao bakteriološki rat protiv SSSR-a

© Sputnik / Semen Raskin / Uđi u bazu fotografijaPoraz Kvantunške vojske, najvećeg odreda imperijalnog Japana, krajem Drugog svetskog rata. Tenkovske jedinice sovjetske vojske tokom prelaska Velikog Kingana u avgustu 1945. godine.
Poraz Kvantunške vojske, najvećeg odreda imperijalnog Japana, krajem Drugog svetskog rata. Tenkovske jedinice sovjetske vojske tokom prelaska Velikog Kingana u avgustu 1945. godine. - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
Pratite nas
Japan je krajem Drugog svetskog rata planirao da upotrebi bakteriološko oružje protiv SSSR, uključujući patogeni antraks, pokazuju dokumenti sa kojih je FSB skinuo veo tajne.
Tokom rata Japan je bio saveznik nacističke Nemačke i nije prestajao da pravi planove ulaska u rat protiv Sovjetskog Saveza, bez obzira na sporazum o uzajamnoj neutralnosti koji je potpisan u aprilu 1941. godine u Moskvi. Tokom rata, japanska strana ga je više puta namerno narušavala.
Vladajući krugovi i specijalne službe Japana su veliku nadu polagali u upotrebu bakteriološkog oružja. Ono se smatralo sredstvom koje može da ima odlučujuću ulogu u borbi protiv neprijatelja.
Izrada takvog oružja i njegovo testiranje vršili su specijalni odredi 731. i 100. Kvantunske armije. Ljude su zaražavali bakterijama antraksa, kolere, tifusa i drugim mikrobama. Većina njih je umrlo u mukama. Oni koji bi ozdravili, ponovo su bili zaražavani, a zatim umirali. Žrtve japanskih militarista su bile hiljade ljudi.
Kako pokazuju dokumenta, Japan se spremao da pokrene bakteriološki rat u junu 1945. godine. Međutim, Japan je kapitulirao u avgustu ove godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala