- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Dvostruki istorijski događaj danas u Crnoj Gori“

CC0 / Pixabay / Zastava Crne Gore
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
Pratite nas
„Danas je dvostruki istorijski događaj. Prvo zato što se tačno prije godinu desila prva smjena vlasti u Crnoj Gori. Drugi, da je prije nekoliko dana napravljena najveća akcija“, kazao je premijer Zdravko Krivokapić.
On je to rekao na presu organizovanom povodom realizacije akcije "187" u kojoj je 26. avgusta zaplijenjeno 1.400 kilograma kokaina.
U akciji su tada uhapšeni Marina (27) i Budumir Krstović (66), koje je sudija za istragu Višeg suda Radomir Ivanović pustio da se brane sa slobode.
Premijer je rekao da je ovo dokaz da kada izaberete kompetentne i profesionalne ljude na pravim pozicijama da nećete pogriješiti.
Krivokapić je rekao da je zbog realizacije akcije "187" Vlada na današnjoj sjednici donijela odluku da tri rukovodioca nagradi dvostrukom platom, sedam policajaca i dvojicu carinika sa po jednom platom.
Kazao je i da to jeste simbolično, ali da pokazuje da će se brinuti o uslovima u kojima rade policajci.
Zahvalio se svima koji su čestitali na akciji, ali da je ostao muk bivše vlasti.
"Idoli u Crnoj Gori trebaju da budu naučnici, sportisti, kulturni radnici, inovatori, kreatori, a ne, kao što se vrlo često dešava - da su idoli kriminalci. Moramo da promjenimo ono da ne možete da razlikujete ko je kriminalac, ko biznismen, ko političar", rekao je premijer.
Premijer je kazao da nije imao nikakva saznanja o akciji dok nije završena.
"Htjeli su da me obavjeste, rekao sam im ne trebaju mi saznanja nego dijela", kazao je on.
Premijer je rekao da će, ako se u narednim danima koji treba da budu radosni, nešto desi, biti odgovorne male grupe koje su nezadovoljne rezultatima i u ovoj akciji.

"Istorijski rezultat na kom bi pozavidjele i SAD"

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je da je ovo istorijski rezultat, na kom bi im pozavidjele i Sjedinjene Američke Države.
"I sve veće države koje imaju veće kapacitete od nas... Ali mala Crna Gora ima veliki volju", rekao je on.
Abazović kazao da je to što sudske i tužulačke vlasti nemaju volju da prate volju Vlade u borbi protiv organizovanog kriminala, dobra poruka međunarodnoj javnosti.
"Šverc narkotika je trajao godinama, decenijama. Vjerovatno ga ni ova Vlada neće u potpunosti suzbiti... Ali ću vam reći jedno, vrijednost zapliienjenog kokaina je vrijednost pet bolnica, ili deset fabrika na sjeveru. Mi djecu liječimo SMS porukama...", rekao je Abazović.
On je dodao da tvrdi da iza svih nacionalističkih i ekstremiatičkih grupa stoje organizovane kriminalne grupe, koje vide da više nemaju zaštitu države.
Abazović je istakao da zapljena 1.400 kilograma kokaina nije samo evropski bitna informacija, već globalno bitna.
Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović rekao je da će detalje istrage saopštiti na sastanku sa novinarima 1. septembra.
"Ono što mogu da kažem je da je ova akcija dio globalne akcije... Informacije koje su došle do nas nisu nigdje procurele", rekao je on.
Dodao je da novi menadžment UP opravdava povjerenje koje su im dali, i zahvalio im se.
Sekulović je kazao da će nakon odluke vijeća Višeg suda Sudskom savjetu uputiti inicijativu za ispitivanje postupanja sudije za istragu Višeg suda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala