- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija predstavila čovekolikog robota sa ljudskim emocijama „Robo-S“

© Sputnik / Rostislav Netisov / Uđi u bazu fotografijaRuski robot Promobot V.4
Ruski robot Promobot V.4 - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2021
Pratite nas
Ruska kompanija „Promobot“ proizvela je humanoidni robot koji može da pokreće ruke pomoću osam motora, da gestikulira i komunicira sa publikom. Robot ima veoma realističnu kožu koja mu omogućava da bolje pokazuje emocije, saopštila je pres služba kompanije.
„Kompanija ‘Promobot’ je počela prodaju nove verzije čovekolikog robota ‘Robo-S’. Glavna odlika novog robota su ruke koje se pokreću i mogu da prave pokrete u radijusu od 12 stepeni“, saopštila je kompanija.
Svaka ruka robota ima po osam motora. On može da ponese do dva kilograma, da uzima rukama predmete, pokazuje pravac, da se rukuje i šalje poljupce.

„Proces prenosa komanda u ruke je realizovan pomoću skriptnog programskog jezika. Skripte se prave pomoću specijalnog programa na kojima rade naši inženjeri. Moguća su tri režima: osnovna gestikulacija prilikom obraćanja, pokretanje putem spoljne komande – robot se može zamoliti da, na primer, mahne rukom i po komandi inženjera. Plan je se robot nauči da u budućnosti može da piše na različitim jezicima i da crta. Razvoj ovog projekta je trajao četiri meseca, pojasnio je direktor razvoja u kompaniji „Promobot“ Oleg Kivokurcev.

On je dodao da je kompanija već počela rad na proizvodnji nogu robota. Prvi humanoidni robot sa pokretnim rukama će biti javno prikazan u septembru na međunarodnom „Istočnom ekonomskom forumu-2021“.
Za proizvodnju novog robota su korišćena najnovija dostignuća kompanije u oblasti proizvodnje hiper-realistične kože, zahvaljujući kojoj robot može bolje da pokazuje emocije.
„Modernizovani ‘Robot-S’, kao prethodni roboti sličnog tipa, kopiraju ljudske emocije: pokreću oči, obrve, usne i druge mišiće, a takođe mogu i da razgovaraju i odgovaraju na pitanja. Tehnologija koja je napravljena u kompaniji ‘Promobot’, kao i patentirani dizajn, omogućavaju da se proizvede više od 600 varijanti mikromimike koja imitira ljudske emocije“, pojasnili su u kompaniji.
Projekat je finansirao Dalekoistočni fond visokih tehnologija, a sprovela su ga odeljenja kompanije za istraživanje i razvoj u Vladivostoku i Permu.
Kompanija „Promobot“ je osnovana 2015. godine u Permu. Ovi roboti rade u 43 zemlje kao administratori, promoteri, konsultanti, vodiči i konsijerži, koji ili u potpunosti menjaju ljude ili im pomažu. Mnogi roboti ovog tipa se mogu videti u ruskoj „Sberbanci“, Muzeju savremene Rusije, državnim institucijama, aerodromu Baltimor u Vašingtonu i u tržnom centru u Dubaiu. Svi proizvodi kompanije se prave u Rusiji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala