Misteriozan signal iz svemira ponavlja se na svakih 16 dana, naučnici nemaju objašnjenje

CC0 / / Crna rupa u svemiru – ilustracija
Crna rupa u svemiru – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2021
Pratite nas
Već duže vreme, misteriozan signal FRB 20180916B ponavlja se svakih 16.35 dana. Dosadašnji modeli pokazali su da je on najverovatnije rezultat interakcija među zvezdama koje su u bliskoj orbiti, međutim nove detekcije ukazuju na to da njegov uzrok ne može biti binarni sistem ovakvog tipa.
Brza provala radiotalasa su jedna od najfascinantnijih misterija u kosmosu. Izuzetno su snažni, neki oslobađaju više energije od 500 miliona Sunca, a traju manje od treptaja oka.
Jedna od najvažnijih karakteristika ovih signala jeste to da su oni kratkotrajni i nepredvidivi. Obično se pojave iznenada na nekom delu neba i traju tek nekoliko milisekundi. Ponavljajući signali, dakle kada se ne radi samo o jednom intervalu, već o više njih uzastopce, vrlo su retki i privlače pažnju naučnika.
Međutim, još fascinantniji fenomen od ponavljajućih signala FRB su oni koji se ponavljaju u pravilnim razmacima, svakih nekoliko dana ili meseci, kao da su usklađeni s nekim nevidljivim svemirskim satom.

Misterija nije u potpunosti rešena

"Očekivali smo da će snažni zvezdani vetrovi, pratnje izvora signala FRB-a, ispuštati većinom plavu, kratkotalasnu radiosvetlost. Crveni radiotalasi s dugim talasnim dužinama trebalo je da budu u većoj meri ili u potpunosti blokirani", rekla je astrofizičarka Univerziteta u Amsterdamu Ines Pastor-Maracuela.
"Postojeći modeli binarnih vetrova predviđali su da će biti u samo ili u većinom plavoj boji. Ali dva dana smo videli plave boje, a zatim su usledila tri dana s većinom crvenim radiorafalima. To je isključilo objašnjenje originalnog modela - mora da se radi o nečemu drugome", dodala je.
Naučnici su prošle godine otkrili velik trag o tome šta bi moglo da uzrokuje FRB talase. Ustanovili su da je jedan od njih uzrokovao magnetar, vrsta neutronske zvezde s izrazito snažnim magnetskim poljem, piše Science Alert.
Međutim, to ne znači da je ova misterija u potpunosti rešena. na primer, još uvek nije jasno zašto se neki FRB talasi ponavljaju, a drugi ne. Takođe nije jasno zašto su FRB-ovi koji se ponavljaju u pravilnim razmacima tako retka pojava.

Što onda uzrokuje FRB 20180916B?

Ako se kao uzrok FRB 20180916B isključi binarni sistem, što onda uzrokuje njegovu periodičnost?
Prema jednom objašnjenju, signal bi mogao nastati zbog objekta poput rotirajućeg magnetara ili pulsara. Međutim, stručnjaci su smatrali da to nije najbolje rešenje jer se oni obično ne rotiraju tako sporo.
"Neučestali, sporo rotirajući magnetar je sada najbolje objašnjenje za ono što smo otkrili", istakla je Maracuelova, napominjući da je to samo jedna od mogućih opcija za pojavu koja još uvek nije u potpunosti razjašnjena.
Crna rupa - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2020
Svemir ne prestaje da fascinira: Signal star sedam milijardi godina doputovao do Zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala