Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ministar Ružić: Školska godina počinje himnom

© Sputnik / Lola ĐorđevićBranko Ružić
Branko Ružić - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2021
Pratite nas
Školska godina će početi normalno 1. septembra u svim školama intoniranjem ili izvođenjem državne himne „Bože pravde“, prvi put u istoriji, najavio je u intervjuu za „Novosti“ ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i prvi potpredsednik Vlade Srbije Branko Ružić.
Važno je da kao građani poštujemo svoju zastavu, grb i himnu i time na najlepši mogući način čuvamo svoj identitet, rekao je Ružić i dodao da bi svi koji sede u Kriznom štabu voleli da deca sve vreme pohađaju nastavu neposredno, u školama, a ne pred televizorom ili računarom.
Prema Ružićevim rečima, to što deo javnosti izražava bojazan o eventualnom riziku po sveobuhvatno zdravlje nacije ne treba da se doživljava automatski kao neprijateljski gest, već kao deo iznalaženja najboljeg rešenja, ali prioritetno je da saslušamo zdravstvenu struku, kao najrelevantniju u borbi protiv virusa.
Ministarstvo prosvete pratiće situaciju i odluke prilagođavati prema potrebama, a da bi se izbeglo pogoršanje situacije, važno je da se pre svega striktno poštuju epidemiološke mere, ali i da se vakcinišu svi koji to do sada nisu učinili, pošto je vakcina civilizacijska tekovina i jedini način da ovo sve prebrodimo, istakao je ministar.
Za tačno određivanje kada neka škola prelazi iz zelene u žutu ili crvenu zonu odgovoran je posebno formiran stručni tim sastavljen od predstavnika instituta „Batut“ i Ministarstva prosvete koji se već duže vreme bavi koordinisanjem i praćenjem situacije u školama širom Srbije.
„Oni će sa sada imati novi zadatak, sagledavanje nekoliko kriterijuma, kao što su broj zaraženih, broj vakcinisanih, procenat pozitivno testiranih, kao i u kojoj meri se škola pridržava mera za sprečavanje rizika od virusa, što će opredeljivati koja lokalna samouprava će pripasti kojoj zoni, i o tome ne treba da razmišljaju roditelji, već da prate informacije koje će škole davati petkom u slučaju da dođe do promene modela“, objasnio je Ružić i dodao da je prva odluka stručnog tima da svi krenu na neposrednu nastavu, osim srednjih škola u 15 opština i gradova koji će biti u kombinovanom modelu, i srednjih škola u Tutinu, gde će se izvoditi onlajn nastava.
U prvoj nedelji septembra primenjivaće se kombinovani model u Novom Pazaru, Preševu, Kladovu, Petrovcu na Mlavi, Novoj Varoši, Priboju, Užicu, Valjevu, Despotovcu, Jagodini, Paraćinu, Svilajncu, Rekovcu, Ćupriji i Bojniku, precizirao je ministar.
Prema njegovim rečima, onlajn nastava bila je i ostaje najbolja opcija za sve u situaciji kada je zdravlje stanovništva ugroženo. Onlajn nastava bila je okosnica nastavnog procesa godinu i po dana – svi su dali maksimum da obrazovanje bude kvalitetno i dostupno svakom detetu u Srbiji. Ministar navodi da ne može da se složi sa, kako kaže, subjektivnim ocenama da je godina prošla uzaludno, a posebno ni da je generacija upropašćena.
Nacrt Zakona o udžbenicima, prema čijim odredbama bi udžbenike od nacionalnog značaja (srpski jezik i književnost, istorija i geografija) izdavao Zavod za udžbenike, prema Ružićevim najavama, čeka dalje konsultacije sa kabinetom predsednika, s obzirom da je predsednik Vučić i inicijator ovakvog rešenja koje ministar smatra „odličnim“, kao i sa kabinetom predsednice vlade Ane Brnabić, koja se, kako kaže, stara o primeni državnih politika.
Govoreći o predlogu predsednika SPS Ivice Dačića, o zajedničkoj listi socijalista i naprednjaka na predstojećim izborima na svim nivoima, Ružić je naglasio da u SPS ne postoji bojazan od gubljenja identiteta jer je poznato da glasači SNS i SPS nisu jedno te isto, niti su partijski programi i orijentacija stranaka identična, osim zajedničkog imenitelja, kako je rekao, ljubavi prema Srbiji i njenom napretku.
Upravo će taj imenitelj opredeliti najbolji model učešća na predstojećim izborima, ne za dve stranke već za budućnost Srbije i njene građane, zaključio je Ružić.
Učionica - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Tri modela: Objavljeno detaljno uputstvo za nastavu u novoj školskoj godini
Đaci u Prvoj beogradskoj gimnaziji - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2021
DRUŠTVO
Važno za školarce: Ovako će izgledati prva nedelja škole
Knjige i udžbenici - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Srpskoj deci serviraju hašku istinu o devedesetim: Istoričari upozoravaju na totalni haos u nastavi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala