- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Jelenko sa Zlatara raste uz cuclu i svog spasioca

© Foto : Sputnjiku ustupio Dragoljub GagričićBoško Jelić iz Debelje sa lanetom koje je spasao
Boško Jelić iz Debelje sa lanetom koje je spasao - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2021
Pratite nas
Boško Jelić iz Debelje kod Nove Varoši spasio je mladunče srne, koje je bilo malo „k'o rukavica“ i sada ga u stopu prati kod kolibe na Rudinama na Zlataru.
Pre dva meseca lovac Boško Jelić iz Debelje našao je u blizini kolibe na Rudinama mladunče srne i sa suprugom Slađanom othranio ga mlekom iz flašice, na cuclu. Jelenko, kako je dobio ime, miljenik je zaseoka Jelića kolibe, piše Zlatar info.
„Bilo je malo k'o rukavica, srna se okotila sa zakašnjenjem od 30-45 dana od vremena u kome mladunce donose na svet“, priča Boško. „Sada je Jelenku dnevni obrok oko litar i po mleka, bira i travke oko kolibe i po vrtu, gde mu je list cvekle poslastica, povremeno brsti i list lipe, a navadio se i na kašičicu meda. Prvim nestašlucima pokazuje da liči na daleku sabraću“, jarčeve...
Zanimljivo je da Jelenko u stopu prati svog spasioca i hranioca, od štale do ograde, vrta i kolibe, a nepoverljiv je prema komšijama i deci koja dolaze „na videnije“. Jelića kolibe su, inače, najmlađi zaseok u čitavom kraju, jer u četiri kuće ima 16 mališana, a nedaleko još petoro dece.
Lovac koji je spasao mladunče strahuje da psi lutalice ne preskoče ogradu i rastrgnu Jelenka, jer krstare ovuda i u okolnim zaseocima, a često i srne gone. Kućica u kojoj provodi noći već je mala, pa Boško mora da pravi novo sklonište za Jelenka.
„Ustupio bih ga nekom ko ima uslove da ga hrani i čuva ili Lovačkom udruženju“, kaže Boško i podseća: „Jelenko će u goru, po zovu divljine, kada iduće godine počne parenje...“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala